RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Illustrasjonsfoto: Scanpix/EPA/Stefan ZAKLIN)

80 prosent er mot okkupasjonen

En fersk meningsmåling foretatt i Irak viser at 80 prosent har liten eller ingen tillit til okkupasjonsstyrkene. Det kommer også fram at under 1 prosent ønsker et islamistisk styre.

Nesten halvparten av de 3.244 irakerne som deltok i undersøkelsen, mener ifølge NTB-Reuters at det beste som er skjedd i det siste året, er at Saddam Hussein er fjernet fra makten.

Likevel er det få som har tillit til okkupasjonsstyrkene.

Ønsker demokrati
- Militærmakten som frigjorde irakerne fra Saddam, er den institusjonen som folk er mest skeptisk til i dag, sier forfatterne bak undersøkelsen, som er i regi av det uavhengige forskningsinstituttet Oxford Research International.

Mindre enn 1 prosent ønsker et islamistisk styre i løpet av det neste året. 90 prosent ønsker et demokratisk styresett, mens 71 prosent vil ha "en sterk irakisk leder". Bare 12 prosent kan tenke seg en regjering med fortrinnsvis religiøse ledere.

Og irakere flest deler ikke USAs sterke ønske om å stille Saddam Hussein og hans støttespillere til ansvar. 91 prosent svarer at dette "ikke er viktig i det hele tatt".

Blodig november
Tall lagt fram mandag viser for øvrig at den væpnede motstanden mot okkupasjonen øker. November ble den hittil blodigste måneden for okkupasjonsstyrkene i Irak, med 105 falne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere