RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

800 mill. for en chartertur

De første cruisene til månen vil være klare om fem år. Et amerikansk selskap er allerede i gang med bookingen.

Søndag informerte selskapet Space Adventures Company at det allerede har booket 12 turer til månen.

Mange detaljer om cruiseprosjektet til verdensrommet er ennå ikke blitt offentliggjort, men visepresidenten i Space Adventures Company, Chris Faranetta, annonserte søndag i Moskva at prisen for 10 dager rundt månen kan ligge på rundt 100 millioner dollar.

Romskipet som skal brukes på disse romferdene er av typen Soyuz, med noen modifikasjoner for å ha plass til to kosmonauter og to passasjerer.

- Det finnes ikke noe bedre romskip enn Soyuz, Russland har den beste teknologien på dette feltet, kommenterte Faranetta.

Økonomi og første klasse
Prosjektet kommer til å ha to kategorier. «Turistklassen» innebærer en direkte tur fra en romfartsstasjon til verdensrommet, hvor Soyuz kobles til nye akselerasjonsraketter og deretter setter kursen mot månen.

Den dyrere varianten innebærer at turistene reiser først til den internasjonale romstasjon (ISS), hvor de kan bo i noen dager sammen med kosmonautene. Etterpå reiser turistene til månen. På veien tilbake mellomlander de igjen på ISS.

Mens de arbeider med cruise-prosjektet kommer Space Adventures til å fortsette med å sende enkelte turister til ISS, slik de gjorde med millionæren Charles Simonyi. Det finnes en venteliste for disse «midlertidige» turene, men Faranetta ønsker ikke å gi detaljer om den.

Kan bli hundrevis
Interessen for å reise til verdensrommet er såpass stor, at Space Adventures jobber med å bygge et romskip som kan ha plass til opptil 10 turister. Prisen for disse «charterturene» til månen kan bli billigere, det vil si mellom 20 og 30 millioner dollar.

Faranetta opplyste at Space Adventures har allerede fått mot 200 henvendelser om rikinger som har lyst til å reise i grupper til verdensrommet.

En av de interesserte er milliardæren som eier den engelske fotballklubben Chelsea, Roman Abramovich.

Per i dag avhenger prosjektet av at det russiske romfartsbyrået Roskosmos klarer å avtale en balansert fordeling av utgiftene med Energia, Russlands viktigste bedrift innen konstruksjon og utvikling av romstasjoner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere