*Nettavisen* Nyheter.

81 døde journalister

Anna Politovskaja ble drept utenfor sitt eget hjem. Foto: Scanpix/AFP

Sjelden har det vært farligere å være journalist: 81 ble tatt av dage i året som gikk.

01.01.07 09:36

Ikke siden 1994 er det drept flere journalister i løpet av et år, melder organisasjonen Reporters sans frontieres, som på årets siste dag presenterte denne statistikken:

* 81 journalister og 32 medieansatte drept

* Minst 871 arrestert

* 1.472 ble fysisk angrepet eller truet

* 56 kidnappet

* 912 publikasjoner sensurert

Reporters sans frontieres' statistikk teller bare journalister hvis dødsfall kan knyttes til deres arbeid som journalister.

Irak var for fjerde året på rad verdens farligste land for kvinner og menn i mediene. Her ble 64 journalister og medieansatte drept. Siden kampene begynte i 2003 er 139 journalister drept i Irak, forøvrig dobbelt så mange som i løpet av den 20 år lange Vietnam-krigen. Rundt 90 prosent av ofrene var irakere.

Det nest farligste landet å være journalist i var Mexico, der flere ble drept under arbeid med å avdekke narkotikatrafikken eller rapportere om sosial uro.

Også situasjonen i Philippinene har vært spesielt ille, ifølge Reporters sans frontieres, som der rapporterer om seks drap på journalister.

I Russland oppgir organisasjonen at tre journalister er drept i året som gikk, blant dem Anna Politiovskaja, reporter i Novaja Gazeta. Siden Putin overtok makten i mars 2000 har tallet på drepte journalister i Russland passert 21.

Reporters sans frontieres

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag