*Nettavisen* Nyheter.

81 millioner kan dø

Forskere har funnet ut at et influensa-virus kan ta livet av 81 millioner mennesker.

22.12.06 21:26

Dersom et samme influensavirus som viruset under spanske-syken i 1918 kommer i dag, kan det ta livet av 81 millioner mennesker på verdensbasis, fastslår en ny studie, som presenteres i The Lancet lørdag.

Overraskende høyt
Ved å bruke historiske dødsrater på moderne befolkningsdata, kalkuerer forskerne med at dødstallet kan bli mellom 51 til 81 millioner.

- Dette er overraskende høyt, sier forskningsleder Chris Murray ved Harvard universitet i USA.

Murray gjennomførte undersøkelsen delvis fordi han trodde de tidligere påstandene om sannsynlige dødstall på rundt 50 millioner var for høye.

- Vi forventet å ende opp med et tall mellom 15 og 20 millioner, men det viser seg at vi tok feil, sier han.

Drepte mange
Influensa-utbruddet i 1918 drepte minst 40 millioner mennesker rundt om i verden. Men influensa-pandemier har variert kraftig i alvorlighetsgrad.

De siste to, i 1957 og 1968 var forholdsvis milde, og drepte en-to millioner mennesker. En rekke tall, som har variert fra flere millioner til mange hundre millioner, har blitt lansert i spekuleringer om hvor mange mennesker som vil dø i den neste influensa-pandemien, men gjetningen vil fortsette helt frem til den aktuelle pandemien kommer - selv om den ferske undersøkelsen gir en viss pekepinn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.