Gå til sidens hovedinnhold

83 bortførte jenter løslatt etter tre års fangenskap

Boko Haram har satt fri 83 av Chibok-jentene som ble kidnappet i 2014. I bytte har Nigeria løslatt flere fengslede medlemmer den islamistiske opprørsgruppa.

Nigerianske myndigheter sier at det er flere måneders arbeid som nå har gitt resultater.

–I dag ble ytterligere 82 Chibok-jenter løslatt. Etter lange forhandlinger har sikkerhetsstyrker nå tatt tilbake disse jentene i bytte mot Boko Haram-mistenkte som har vært fengslet, heter det i en pressemelding fra president Muhammadu Buharis kontor.

Jentene er ifølge meldingen på vei til hovedstaden Abuja hvor de etter planen skal møte presidenten søndag.

Les også: Bortført Chibok-jente reddet fra Boko Haram
Les også: Hevder å ha frigjort jenter fra Boko Haram

–I god form

Den ekstremistiske gruppa Boko Haram bortførte 276 jenter fra en skole i Chibok i delstaten Borno i april 2014. 57 klarte å rømme i løpet av de påfølgende timene, men 219 jenter har siden vært i fangenskap hos gruppa.

I oktober i fjor ble 21 jenter satt fri etter at den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) fikk forhandlet fram en avtale.

Også etter frigivelsen denne gangen takker myndighetene ICRC for hjelp i arbeidet. I tillegg sendes det en takk til den sveitsiske regjeringen.

Kilder hos myndighetene opplyser at de siste frigitte jentene ble funnet lørdag nær byen Banki på grensa mellom Nigeria og Kamerun og blir nå tatt hånd om av det militære.

Senator Shehu Sani, som har vært involvert i tidligere forhandlinger med Boko Haram, sier at mesteparten av jentene er i god form. Han legger til at myndighetene nå vil jobbe for å få frigitt jentene som fortsatt er i fangenskap.

Brukt

Enoch Mark, en av foreldrene som hadde to døtre blant de savnede jentene, sier han har blitt informert om at rundt 80 jenter er satt fri og at han venter spent på høre om det inkluderer hans barn.

Siden begynnelsen av 2014 skal Boko Haram ifølge Amnesty ha bortført mer enn 2.000 gutter og jenter i Nigeria, som de mener blant annet brukes som soldater, sexslaver eller til å gjennomføre selvmordsangrep.

En av jentene som tidligere maktet å flykte fra Boko Haram har bedt det internasjonale samfunnet om å ikke glemme jentene som fortsatt er i gruppens varetekt.

Kommentarer til denne saken