RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

83 drept av bomber i Egypt

Sist oppdatert:
Ifølge politiet i Egypt, er minst 83 personer drept og over 200 skadd etter en rekke eksplosjoner i feriebyen Sharm el-Sheikh ved midnatt fredag.

Nær 300 nordmenn er nå i feriebyen som ble rammet i natt. Ingen av disse skal være drept eller skadet.

Flere bomber har eksplodert ved hoteller og et marked i den egyptiske feriebyen, sier regionens guvernør ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Landets helseminister opplyste lørdag morgen norsk tid at minst 75 mennesker er døde. Senere oppjusterte sykehusskilder dødstallet til 83, uten at dette er bekreftet fra offisielt hold.

- Minst 200 er skadd, og tilstanden til flere er kritisk. Dødstallene kommer til å fortsette å stige, sier en medisinsk tjenestemann til AP.

Terrorangrepet er det verste i Egypts historie.

En gruppe koblet til al-Qaida hevder lørdag at de står bak bombene. Gruppen, som kaller seg Abdullah Azzam brigaden fra Syria og Egypt, og sier gruppens «hellige krigere angrep Ghazala Gardens hotell og det gamle markedet i Sharm el-Sheikh».

Meldingen som ble lagt ut på internett kan ikke bekreftes av uavhengige kilder.

Flere bomber
Eksplosjonene som skjedde like over midnatt, sprengte ut vinduer i bygninger flere kilometer borte. Røyk og flammer steg opp fra Naama Bay, en hovedstripe med hoteller i byen som er svært populær blant europeiske og israelske turister.

Ifølge egyptisk politi eksploderte tre bilbomber i rask rekkefølge, melder nyhetsbyrået AP. Først ble to eksplosjoner utløst samtidig med fire kilometers avstand kl. 00.15. norsk tid. Trolig ble bombene utløst av selvmordsbombere.

En tredje bombe, som trolig var gjemt i en sekk, detonerte like i nærheten av en strandpromenade der turister ofte går kveldsturer. En polititalsmann i Sharm el-Sheik sier folk ble drept i flere eksplosjoner som rammet turisthotellene Ghazala Gardens og Mövenpick hotel i Naama Bay og markedet i gamlebyen like ved.

En bombe gikk av i hovedgaten foran firestjerners-hotellet Ghazala Gardens. En kvinne som passerte Ghazala Gardens sier hotellet er totalskadd og utbrent.

Turister og lokale
De drepte er både turister og egyptiske arbeidere som oppholdt seg i områdene hvor eksplosjonene rammet.

Så langt er det meldt om døde fra Russland, Storbritannia, Spania, Frankrike, Nederland, Kuwait; Saudi-Arabia, Qatar og Egypt.

Ifølge Reuters er 13 italienere og 15 andre utlendinger blant de skadde.

Polititalsmannen sier bomben på markedet drepte 17 mennesker, trolig egyptere, som satt på en kafe like ved. Dessuten gikk tre minibusser i lufta, men det er ikke klart om de hadde passasjerer, melder AP.

Røyk
Først kom en stor eksplosjon på et populært turistmarked. Eksplosjonen skal ha forårsaket en brann og skapt en stor røyksky som legger seg over byen, sier en innbygger ifølge nyhetsbyrået Reuters.

15 minutter etter hørtes minst to mindre eksplosjoner fra retningen Naama Bay, som ligger vel seks kilometer unna. Naama Bay har en rekke luksushoteller som er populære blant dykkere og turister fra Europa.

Den første eksplosjonen, som kunne høres over en kilometer fra stedet der det skjedde, ser ut til å ha funnet sted på et marked som er svært populært blant turister, opplyser flere vitner.

Smellet skal ha blåst ut vinduer langt fra eksplosjonsstedet og rystet bygninger.

Rammet i fjor
I oktober i fjor rystet en serie eksplosjoner flere hoteller i Sinai feriestedene ved Taba og Rash Shitan, omkring 180 kilometer fra kysten av Aqaba.

Bombene tok livet av 34 mennesker. Ifølge egyptiske myndigheter hadde disse angrepene sammenheng med volden i Israel og de palestinske områdene.

Er du i Sharm El-Sheikh? Kontakt oss.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere