Gå til sidens hovedinnhold

89 nordmenn skipet ut

Over 650 nordmenn er nå evakuert fra det krigsherjede Libanon. UD frykter at det kan bli svært vanskelig å få ut de få gjenværende.

Like etter klokka to torsdag dro to båter med 88 eller 89 nordmenn mot Kypros. Utenriksdepartementet (UD) tror nå at det er relativt få nordmenn igjen i landet, men innser at det er disse det er mest risikabelt å hente ut.

FN-skip underveis
Et fransk cruiseskip, chartret av FN, la fra kai i Tyr like etter halv fem i ettermiddag. Med denne båten var 28 eller 29 nordmenn, blant annet Ibrahim Khalas, hans kone Mariem og deres fire barn. Den yngste, Amin, er bare 9 måneder gammel.

Båten vil legge til kai i Larnaca på Kypros like før midnatt i kveld.

På samme tid nå i ettermiddag, gikk et svenskchartret skip ut fra kai i Beirut. De fleste av et antall passasjerer på om lag 1400, var svensker, men også cirka 60 nordmenn fikk plass her. Dette skipet er også på vei til Kypros og feriebyen Limassol.

De fire norske jentene om bord
De fire norske jentene som onsdag ble evakuert til Tyr , var også om bord på cruiseskipet.

- Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre når jeg kommer frem, men jeg vil hjem til Norge så fort som mulig, sier Jenny Remø fra Sogndal til NRK.

De fire jentene satt innesperret i flyktningeleiren Rashediyeh i Sør-Libanon siden forrige uke. I går ble de evakuert til Tyr, og nå er alle fire garantert flyreise hjem fra Kypros.

- De nordmennene vi transporterer til Kypros vil sannsynligvis få fly ut i morgen, fredag, sier fungerende informasjonsansvarlig Frode Andersen i Utenriksdepartementet til TV 2 Nettavisen.

Vanskelig å få ut resten
- Det er umulig å operere med nøyaktige tall, men vi håper nå på at det er relativt få nordmenn igjen inne i Libanon, sier fungerende informasjonsansvarlig i Utenriksdepartementet, Frode Andersen.

Han utdyper overfor TV 2 Nettavisen at UD allerede har god oversikt over samtlige som er registrert til stede i Libanon av myndighetene.

- Men vi mistenker at det kan være flere som ikke er registrert, og noen kan ha reist uten å melde fra om det, får TV 2 Nettavisen opplyst.

UD regner med å ha et mer konkret estimat på antall gjenværende nordmenn i områdene fredag.

Andersen understreker samtidig at det er svært krevende operasjoner som må gjennomføres for at disse kan hentes ut, men at dette blir arbeidet med.

Det verste området er Bekaadalen, der det fremdeles er noen få nordmenn. Her ligger mange av Hizbollahs baser, og den israelske beskytningen er tung.

«OK» håndtering
UD vedgår at evakueringen har vært vanskelig.

- Tatt i betraktning av at det er en krigssone og en uoversiktlig sitasjon, har dette gått etter forholdene ok. Det at det stadig dukker opp nye, og men også at folk forlater området uten å gi beskjed om det har vært en pine, men sikkerhetssituasjonen har vært vår absolutt største utfordring, sier Andersen, og peker på den utfordringen det er å jobbe under forhold der man er nødt til å prioritere sikkerhet fremfor den raskeste løsningen.

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet

Kommentarer til denne saken