*Nettavisen* Nyheter.

89 skolegutter tatt til fange i Sør-Sudan

Væpnede menn har tatt minst 89 skolegutter til fange nær byen Malakal nord i Sør-Sudan, rapporterer FN-organisasjonen UNICEF.

21.02.15 18:03

Guttene ble tatt til fange mens de var på skolen og var opptatt med eksamen. De yngste kan være ned mot 12 til 13 år gamle, melder UNICEF som frykter at antallet kan være langt høyere.

Bortføringene skjedde i begynnelsen av uken i landsbyen Wau Shilluk. Vitner forteller at soldater som man ikke vet hvor kom fra, skal ha gått fra bygning til bygning og tatt med seg barna.

Ingen har tatt på seg ansvar så langt.

Tvangsrekrutteres

– Rekruttering og bruk av barn til de væpnede styrkene ødelegger familiene og samfunnene her, sier leder for UNICEF i Sør-Sudan, Jonathan Veitch.

Ifølge organisasjonen Human Rights Watch har regjeringshæren rekruttert mange av barna fra oljebyen, der kampene har vært spesielt harde. Byen har skiftet hender hele seks ganger, og tusenvis av sivile har søkt tilflukt i FNs leir like utenfor byen.

Enkelte av barna er blitt tvangsrekruttert like utenfor leiren, skriver HRW, som selv besøkte området i januar.

Mange flyktninger

Malakal er hovedstad i delstaten Upper Nile. Det er anslått at omkring 90.000 mennesker oppholder seg her.

I desember 2013 brøt det ut konflikt i Sør-Sudan etter en strid mellom president Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar. De to er også ledere for henholdsvis dinkaene og nuerne, de to største folkegruppene i landet, og konflikten fikk raskt en etnisk dimensjon.

Minst 10.000 mennesker er blitt drept og minst halvannen million er på flukt i eget land.

Ifølge tidligere rapporter fra UNICEF bærer minst 12.000 barn våpen i den blodige konflikten som har herjet verdens yngste nasjon i over ett år. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.