*Nettavisen* Nyheter.

90 drept i terrorangrep

Foto: STR (EPA)

Den pakistanske byen Peshawar ble rammet av et terrorangrep samme dag Hillary Clinton besøker landet.

28.10.09 14:49

Selvmordsangrepet skjedde ved et marked i Peshawar onsdag formiddag.

90 mennesker ble drept i terrorangrepet, opplyser regjeringskilder til CNN. Tallet på drepte vil trolig stige ytterligere. Minst 200 mennesker skal være skadd i angrepet.

Mange av de drepte er barn og kvinner.

- Det er ett av de største angrepene man har sett, og det følger en rekke angrep man har sett de siste par ukene. Det virker som at Taliban har intensivert kampen. Nå var dette angrepet rettet mot et stort marked, så man er ikke lenger bare ute etter militær- og politiinstallasjoner, men også store folkemengder, sier Laila Bokhari, forsker ved NUPIs avdeling for sikkerhet og konflikthåndtering, til Nettavisen.

Pakistan har opplevd en opptrapping av terrorangrep den siste tiden og svarte med å rykke inn i det Taliban-kontrollerte området Sør-Waziristan. Om lag 30.000 soldater deltar i det første steget av offensiven, men den pakistanske hæren vil trolig styrke antallet med ytterligere 30.000 innen kort tid.

- Jeg tror man kan se på det som en type hevn for angrepene mot Sør-Wazaristan, sier Bokhari.

Hillary-besøk
Onsdagens angrep skjer samtidig som at USAs utenriksminister Hillary Clinton avlegger et statsbesøk til hovedstaden Islamabad. Peshawar ligger 167 kilometer fra Islamabad, som er en tre timer lang kjøretur.

Det er antatt at angrepet skulle sammenfalle med Clintons besøk.

- Det vil jo bli tolket på den måten. Nå er det ganske slående at det er den dagen hun kommer. Det er mye mer fokus på Pakistan internasjonalt og man får økt oppmerksomhet, sier Bokhari.

Flere nærliggende bygninger begynte å brenne som følge av eksplosjonen, som en polititjenestemann sier ble forårsaket av en bilbombe, melder nyhetsbyrået AFP.

- De tror at bomben besto av 100 kilo med sprengstoff og at den ble detonert med fjernkontroll, sier Sky News’ Asia-korrespondent Alex Crawford.

Seks FN-ansatte drept
Den afghanske hovedstaden Kabul ble også rammet av et terrorangrep onsdag hvor seks FN-ansatte ble drept.

- Antakelig så er det forskjellig grupperinger som står for de ulike angrepene. Jeg kan tenke meg at det angrepet i Kabul handler om annen valgomgang, men også at det har vært mye kritikk mot FN. Ingenting er helt isolert, men angrepet i Kabul skyldes nok andre grunner, sier Bokhari.

Regjeringskilder opplyser at de fleste drepte i Peshawar er enten kvinner eller barn. Flere vitner har uttalt seg om den grusomme dramatikken som utspilte seg i etter eksplosjonen.

- Det var en kraftig eksplosjon som man kunne høre over nesten hele byen, sier Anwar Shah.

- Jeg så folk frakte vekk lik på motorsykler og scootere, sier et øyenvitne til den pakistanske TV-kanalen Dawn.

7.5 milliarder til Pakistan
President Barack Obama signerte et lovforslag tidligere denne måneden om å bevilge ytterligere 7.5 milliarder dollar i støtte til Pakistan over en femårsperiode. Pengene skal bidra i kampen mot Taliban- og Al-Qaida-elementer i grenseområdene til Afghanistan. Samtidig har USA en omfattende gjennomgåelse av sin strategi i forhold til Pakistan og Afghanistan.

Hensikten med Clinton-besøket er å styrke relasjonene mellom USA og Pakistan i forbindelse med deres felles kamp mot militante grupper i de pakistanske stammeområdene.

Les også: Seks FN-ansatte drept i terrorangrep

Peshawar ligger på NATOs forsyningsrute inn til Afghanistan og er en innfallsport til de Taliban-kontrollerte stammeområdene.

Fordømmer angrepene
I en uttalelse onsdag ettermiddag fordømmer Norge dagens terrorangrep i Afghanistan og Pakistan

- Vi fordømmer dagens terrorangrep som har rammet uskyldige i Pakistan og Afghanistan. Det er svært alvorlig at FN igjen rammes. Våre tanker og medfølelse går til de pårørende og etterlatte, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

- Det er ytterst tragisk at mennesker som er i Afghanistan for å hjelpe til med å bygge opp landet og ikke er part i konflikten, blir utsatt for slike angrep. Dette er et angrep på grunnleggende humanitære og medmenneskelige prinsipper, sier utenriksminister Støre, som sier at Norge vil videreføre sine bidrag til den internasjonale innsatsen i Afghanistan.

-Jeg vil også uttrykke stor bekymring for situasjonen i Pakistan. Det dypt tragisk at så mange uskyldige sivile mister livet på denne måten. Det er en trist illustrasjon på de utfordringene denne regionen står overfor, sier utenriksministeren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.