90 livsviktige minutter for Romney

Mitt Romney må sette Barack Obama på plass i natt hvis han skal ha et håp om å vinne valget.

04.10.12 06:59

HTML EMBED

Klokken 03 i natt braker det løs. Barack Obama og Mitt Romney skal duellere i den første direktesendte TV-debatten, og 50 millioner amerikanere skal benke seg foran skjermen. Se TV-sendingen direkte i vinduet over, eller i bunnen av denne saken.

- Den første presidentkandidatdebatten blir svært viktig. Den alene er ikke avgjørende, men hvis Romney ikke klarer å gjøre en svært god jobb der, blir det vanskelig for ham å vinne, sier USA-ekspert Svein Melby til Nettavisen.

Natt til torsdag, norsk tid, møtes Barack Obama og Mitt Romney til den første debatten under presidentvalget. Det er første gang de to møtes på samme scene og diskuterer direkte mot hverandre.

Om ikke videoen i vinudet over eller i bunnen av saken, kan du også forsøke denne lenken!

- Utfordreren har mest å tjene
- Utfordreren har mest å tjene på slike debatter. Folk kjenner den sittende presidenten godt fra før, mens de ikke har sett Romney i en slik setting før, sier Svein Melby til Nettavisen.

Dermed blir debatten for alvor Romneys mulighet til å snu den negative tendensen han har opplevd de siste ukene. Selv om de nasjonale målingene er relativt jevne, leder Obama i flere av de avgjørende vippestatene.

Romney er derfor helt avhengig av å vinne sentrumsvelgernes gunst. Det kan bli en utfordring for ham, mener Melby.

- Negativt syn på Romney
- Mange velgere har fått et negativt syn på Romney. Han blir i for stor grad oppfattet som en pragmatiker og opportunist, og folk føler seg ikke sikre på om en næringslivstopp fra Wall Street er egnet til å være president.

Melby mener det likevel er mulig for Romney å score poeng på andre områder enn karisma.

- Du kan sammenligne det litt med å velge lege. Hvis du er alvorlig syk, så går du til den legen som er dyktigst på sitt fagfelt, selv om han ikke er spesielt sympatisk, fordi han er den som kan gjøre deg frisk igjen. På samme måte må Romney fremstå som den mest kompetente til å få USA på rett vei.

- Må være offensiv
- Hvordan må Romney fremstå under debatten om han skal klare å over bevise flere velgere om at han likevel er rett mann til jobben?

- Romney har ikke vist seg som en kandidat med en klar agenda, og har hatt vansker med å selge seg. I debatten må han forenkle og konkretisere hva han vil gjøre hvis han blir valgt. Han må være offensiv i debatten, men samtidig er det små marginer mellom å være en god debattant og å bli for offensiv og aggressiv.

I det polariserte USA, har Romney nok en utfordring. Høyresiden i USA beveger seg stadig lengre mot høyre. Dermed er det vanskelig å legge seg på en politisk linje som tilfredsstiller Tea Party-bevegelsen, samtidig som den evner å fenge uavhengige sentrumsvelgere.

- Det er sentrumsvelgerne Romney må appellere til, og det vet han. Samtidig må han ikke distansere seg for mye fra Tea Party-bevegelsen. Selv om de nok støtter alle som ikke er Obama, er han avhengig av at de mobiliserer nok og bruker stemmeretten. Det er en vanskelig balansegang, sier Melby.

Les flere saker om presidentvalgkampen i USA:

HTML EMBED

- Presidenten sier ting som ikke er sant
Det er liten tvil om at begge kandidater tar debatten svært seriøst. I Obama-leiren har ingen ringere enn tidligere presidentkandidat John Kerry hjulpet den sittende presidenten ved å spille Mitt Romney under debattreningen, skriver Chicago Tribune.

Romney, på sin side, har senatoren Rob Portman som sparringspartner. Republikanernes presidentkandidat hevder utfordringen ligger i å debattere mot en president som ikke alltid snakker sant.

- Utfordringen jeg vil ha i en debatt er at presidenten har en tendens til å si ting som ikke er sant, har Romney tidligere sagt til ABC News.

- Jeg har sett på tidligere debatter. Når du kommer i en sånn situasjon er det vanskelig å si om jeg bør bruke tiden min til å rette opp utsagn som ikke stemmer? Eller skal jeg bruke min tilmålte tid til å snakke om det jeg ønsker å snakke om?

Debatten onsdag er den første av totalt tre mellom presidentkandidatene. Den første debatten vil ha fullt fokus på innenrikspolitikk, og vil være delt inn i seks 15 minutter lange segmenter.

Temaene som vil bli tatt opp av Jim Lehrer, som er ordstyrer for debatten, dreier seg om økonomi. De øvrige tre fokuserer på helse, regjeringens rolle og hvordan landet bør styres.

De to øvrige debattene vil være 16. oktober, med fokus på både innenriks- og utenrikspolitikk, og 22. oktober, med utenrikspolitikk på agendaen. I tillegg blir det debatt mellom visepresidentkandidatene 11. oktober.

Se debatten direkte her:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.