*Nettavisen* Nyheter.

900 skolebarn begravd levende

Foto: (Xinhua/AP/Scanpix)

Minst 8500 har omkommet i jordskjelv, 900 skolebarn er begravd etter at fem skoler kollapset.

13.05.08 11:00

Byer så langt fra hverandre som Beijing i Kina og Bangkok i Thailand kunne kjenne kraftige rystelser mandag. Jordskjelvet hadde sitt episenter i Wenchuan i Sichuan-provinsen i Kina, og skal ha hatt en styrke på 7,8 på Richters skala ifølge U.S. Geological Survey.

Kinesiske myndigheter opplyser mandag ettermiddag at 8500 mennesker har omkommet i provinsen, melder Reuters. Mye tyder på at dødstallene kommer til å stige ytterligere.

I Dujiangyan er 900 skolebarn begravd etter at skolebygningen kollapset. Skolen lå i en treetasjers bygning, og redningsarbeidere jobber ifølge Reuters med å grave ut barna.

Ifølge nye rapporter fra statlig kinesisk tv er ytterligere sju barne- og ungdomsskoler kollapset i Sichuan-provinsen. I samme by har taket på et sykehus ramlet ned.

I Shifang sørvest i Sichuan-provinsen er flere hundre mennesker begravd. Flere skoler, fabrikker og sovesaler er kollapset.

Det er meldt om døde både i Yunnan, Sichuan, Gansu og i Chongqing.

Er du i jordskjelvområdet, eller kjenner noen som er der? Ta kontakt med Nettavisen:
Send mms/sms med kodeord «tips» til 1930, send e-post til vaktsjef@nettavisen.no , eller ring oss på 21006010.


Følg utviklingen på mobilen: wap.nettavisen.no.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)
236489

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Statsministeren på vei
Kinesiske myndigheter er i ferd med å sende redningsarbeidere til Wenchuan. Statsminister Wen Jiabao skal være på vei til de rammede områdene.

Ifølge statlig kinesisk tv, er det umulig å komme i kontakt med Wenchuan via telefon. Myndighetene frykter at mange kan være døde i områder nær skjelvets episenter etter rapporter om mange kollapsede bygninger i Dujiangyan.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

236488

Skjelvet inntraff 08.28 norsk tid, og hadde senter 92 kilometer nordøst for hovedstaden i Sichuan Chengdu, og lå 10 kilometer under jordoverflaten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vi kjente en sammenhengende skjelving i to til tre minutter. Alle folkene i kontorbygget vårt løper ned og ut. Vi kjenner fortsatt noen småskjelv, sier en kontoransatt i Sichuans hovedstad Chengdu til Reuters.

Skyskrapere svaiet
I Beijing er det rapportert om at skyskrapere svaiet kraftig som følge av jordskjelvet. Samme type rapporter kommer fra Thailand. Skjelvet kunne også kjennes i Shanghai og i Vietnams hovedstad Hanoi. I Beijings finansdistrikt var det tendenser til panikk under skjelvet, og mange ansatte rømte ut av byens skyskrapere. I Shanghai ble Kinas høyeste bygning, Jinmao-tårnet, evakuert.

I byen Wuhan skal en bygning ha kollapset, ifølge en student som Reuters har snakket med.

Klikk på bildet for å forstørre.

«Kom dere ut»
- Folk ropte «kom dere ut, kom dere ut», så vi løp ut av sovesalen, forteller en student i byen Chongqing til Reuters. Chongqing med forsteder har over 30 millioner innbyggere, mens Chengdu har rundt 11 millioner innbyggere.

Verdens største damprosjekt «Tre Kløfter» ligger i området der skjelvert rammet , men ifølge vitner Reuters har snakket med, er det ikke meldt om synlige skader på den enorme dammen.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.