*Nettavisen* Nyheter.

950 fergepassasjerer var fanget i isen

Foto: SCANPIX SWEDEN (REUTERS)

Svenske isbrytere greide natt til fredag å trekke løs fergen «Amorella» i Østersjøen. Den lå fastfrosset med 950 passasjerer om bord.

05.03.10 09:10

Over 50 fartøy, blant dem flere store passasjerferjer, lå torsdag innefrosset i ismassene i Østersjøen. Arbeidet med å trekke dem løs viste seg å være vanskelig.

Det svenske sjøfartsverket sier situasjonen kunne vært unngått dersom kapteinene hadde hørt på advarslene, melder Sveriges Radio fredag.

Les også: Flere skip fast i isen

Sent torsdag kveld lyktes isbrytere med å trekke løs fartøyet «Via Mare» som hadde 66 personer om bord.

Ved 02-tiden natt til fredag greide den store isbryteren «Ymer» også å frigjøre Viking Lines finlandsferge «Amorella» som lå fast ved øya Tjärven utenfor Kapellskär nordøst for Stockholm. 950 passasjerer om bord kom seg trygt i land ved 07-tiden, skriver Svenska Dagbladet.

- Fikk ingen informasjon
- Vi ble bedt om å ta oss forut, men når vi kom dit var det ingen som tok tak i situasjonen. Det noen løpende fra personalet med overaller, men det var ingen som kunne fortelle oss noe, sier en av passasjerene, Rigmor Okoli, til SvD.se .

At «Amorella» kolliderte med fartøyet «Finnfellow», som også satt fast i isen, fikk passasjerene aldri noen informasjon om, ifølge Okoli.

Ledelsen i Viking Line sier til avisa at det aldri var noen fare for de 950 passasjerene om bord, men innrømmer at informasjonen kunne ha vært bedre, ifølge SvD.se.

Venter på hjelp
Totalt ventet 51 fartøy i Østersjøen på hjelp fra isbrytere torsdag.

- Det ligger to isbrytere der, «Tor Viking» og «Vidar Viking», som forsøker å hjelpe dem, sa Ann Ericsson ved Sjøfartsverkets isbryterenhet til svensk TV4 torsdag kveld.

Hjelpemannskapene anslo da at det vil ta flere dager før isbryterne har kommet alle de innefrosne skipene i Østersjøen til unnsetning.

Advarer rederiene
Sjøfartsverket har også advart rederiene mot å sende skip i området.

Både Viking Line-fergen «Isabella» og Finnlinks fraktefartøy «Finnfellow» satt fast i isen torsdag.

Isabella kom seg senere fri og er nå på vei tilbake til Stockholm igjen.

En annen Viking-Line-ferge satte seg også fast. Totalt hadde de to Viking Line-fergene 2600 passasjerer om bord.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.