RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Å spise fisk er som å banke bestemor»

Foto: PETA/YouTube
Sist oppdatert:
PETA fokuserer på fiskens lidelser i en ny reklamekampanje.

- Mobbing og andre former for vold er ikke noe som skjer kun i skolegårdene og bakgater. Dette skjer også hver dag på kjøkken over hele verden, skriver dyrevernorganisasjonen People for the Ethical Treatment of Animals, eller PETA, i en pressemelding.

I en ny kampanje kalt «Silent scream», eller «lydløst skrik» har de bestemt seg for å sette fokus mot fiskens lidelser.

- Fisk er ofte flådd og sløyd mens de fortsatt er i live, uten at noen tar hensyn til smerten og lidelsen de må utholde. Forskning har vist at fisk ikke bare føler smerte og frykt, men kan også forutse det, og de vil prøve å unngå det akkurat som mennesker, mener PETA.

For å sette fokus på problemet har organisasjonen laget en video som viser vold i hjemmet, mishandling av eldre kvinner og desperate rop om hjelp fra en gutt som blir sparket til blods på skolen.

Dette mener PETA er ganske illustrativt for hvordan fisken har det når den ligger på ei fjøl, klar til å bli flådd.

- Legg ned knvien
Kampanjen er rettet mot blant annet fjernsynskjøkken, spesielt Gordon Ramsey sitt «Hells Kitchen», men også Paula Deen, Giada de Laurentiis, Rocco Dispirito, Emeril Lagasse og Mario Batali.

- Tweet din favorittkokk og be dem vennligst legge ned kniven, oppfordrer PETA.

De har også sendt et brev til produsenten Fox hvor de påpeker at selv om deltakere i showet har selv valgt å utsette seg for mobbing fra Ramsey, gjelder ikke dette dyrene.

«Dyrene som blir kuttet opp og kokt har ikke noe valg og de mister sine liv, ikke bare sin stolthet. Å kjøre «Silent Scream» under showet vil minne seerne om at makt er ikke rett og at det aldri er akseptabelt å true, utnytte og skade andre, uansett hvilken art de måtte tilhøre», står det i brevet, ifølge Huffington Post.

- Drep fisken først
Tor Einar Horsberg fra Norges veterinærhøgskole har forsket på smerte hos fisk. Han tar avstand fra videoen, men sier at frykt og smerte er en del av et sett med helt grunnleggende biologiske reaksjoner hos alle dyr, som gjør sjansen for overlevelse større.

- De fleste som har studert dette mener det som overveiden sannsynlig at fisk føler smerte og frykt. Men ikke på samme måte som mennesker. Vi har absolutt ingen mulighet til å trekke likhetstegn mellom fisk og høyerestående vesener som mennesker på dette området, sier han til Nettavisen.

Men han vedgår at vi bør drepe fisken før vi sløyer den.

- Å sløye eller koke fisken levende er definitivt ikke god praksis, konstaterer han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere