*Nettavisen* Nyheter.

Abbas bryter all kontakt

Foto: (Mohammed Abed/AFP/Scanpix)

Palestinas president Mahmoud Abbas bryter all kontakt med Israel.

02.03.08 18:35

Det skjer etter at Israel den siste uka har drept rundt 100 palestinere i angrep mot Gaza, melder BBC.

- Forhandlingene er suspendert, fordi den type kommunikasjon ikke har noen mening på grunn av Israels aggresjon, sier Abbas.

I helga brøt det også ut kamper med israelske styrker på Vestbredden. Israels statsminister Ehud Olmert sier samtidig at han ikke har noen planer om å stoppe angrepene, og den israelske hæren har planene klare for en omfattende militærinvasjon av Gaza.

70 drept lørdag
Bare lørdag ble 70 personer drept på den blodigste dagen i Gaza på flere år. Ifølge BBC var minst 12 av de drepte sivile og minst åtte var barn.

Gaza er kontrollert av Hamas, og president Mahmoud Abbas har ingen innflytelse over palestinerne som bor der. Han har imidlertid vestlig støtte for å inngå forhandlinger med Israel, til tross for at partiet han representerer, Fatah, tapte valget mot Hamas i 2006.

Klikk på bildet for å forstørre.

Isolasjonstrategi
Israels strategi har vært å isolere Gaza fullstendig, samtidig som USA og EU har brutt all kontakt med Hamas.

Håpet var at forhandlinger mellom Mahmoud Abbas og Israel skulle føre til en fredsløsning, og at det palestinske folket etter hvert ville snu seg mot det mer radikale Hamas.

Hamas har de siste ukene gjennomført flere og mer effektive rakettangrep mot Israel. Den israelske responsen har vært beinhard og blodig. Situasjonen på bakken har gjort det umulig for Abbas å forhandle med Israel.

I natt holdt FNs sikkerhetsråd et krisemøte om situasjonen i Gaza.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag