RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Abbas forbyr demonstrasjoner ut uka


Palestinere demonstrerte også tirsdag i Ramallah med krav om at sanksjonene mot Gazastripen oppheves. Foto: Majdi Mohammed / AP / NTB scanpix
Palestinere demonstrerte også tirsdag i Ramallah med krav om at sanksjonene mot Gazastripen oppheves. Foto: Majdi Mohammed / AP / NTB scanpix Foto: ( NTB scanpix )
Den palestinske regjeringen i Ramallah legger ned midlertidig forbud mot demonstrasjoner etter flere protester mot president Mahmoud Abbas.

Sist søndag deltok hundrevis av palestinere i en gatedemonstrasjon i Ramallah på den okkuperte Vestbredden.

Demonstrantene krevde at Abbas opphever straffetiltakene mot den Hamas-drevne Gazastripen, som fra før lider under en streng blokade håndhevet av Israel og Egypt.

Arrangørene anslo at 2.000 mennesker deltok i søndagens protest, som var et sjeldent uttrykk for opposisjon i Ramallah, der den palestinske selvstyremyndigheten holder til.

Onsdag melder det offisielle nyhetsbyrået Wafa at ingen protestløyver vil bli gitt de kommende dagene. Begrunnelsen er id – den muslimske høytiden som markerer slutten på ramadan, som ventes å starte fredag.

– For å legge til rette for borgernes normale liv i denne perioden, er det forbudt å gi tillatelser til å organisere marsjer eller samlinger som vil ramme borgernes bevegelser og forstyrre dem, heter det i meldingen.

Arrangørene av en ny protestmarsj lovet å trosse forbudet allerede onsdag kveld.

– Den israelske okkupasjonen er hovedansvarlig for blokaden av Gazastripen, men president Abbas gjør ting verre ved også å straffe familier kollektivt der, sier aktivisten Fadi Quran.

Hamas vant valget i de palestinske områdene i 2006. Året etter brøt det ut kamper mellom ulike palestinske fraksjoner, noe som endte med at Hamas jaget Fatahs sikkerhetsstyrker ut av Gaza. Abbas, som tilhører Fatah, oppløste den Hamas-dominerte regjeringen, men Hamas fortsatte å styre i enklaven.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere