RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Abbas gir Arafat ultimatum

Sist oppdatert:
Den palestinske statsministeren Mahmoud Abbas gir Yasser Arafat et ultimatum om å støtte ham i kampen mot Hamas og Islamsk hellig krig.

Det hevdet en høytstående palestinsk kilde foran et møte mellom Abbas og Arafat natt til torsdag.

Samtidig godkjente Israels statsminister Ariel Sharon i sitt sikkerhetskabinett en serie militære tiltak mot de radikale palestinske gruppene Hamas og Islamsk hellig krig.

Det israelske sikkerhetskabinettets godkjenning av militære tiltak er et svar på selvmordsaksjonen mot en buss i Jerusalem tirsdag, hvor 20 personer ble drept og over 100 skadd.

Israelske raid

Sent onsdag kveld og natt til torsdag rykket israelske styrker inn i byene Tulkarem, Jenin og Nablus på Vestbredden på jakt etter militante palestinere.

I Tulkarem ble to palestinske brødre på 15 og 16 år drept i skuddvekslinger med de israelske styrkene, opplyste palestinske sykehuskilder.

I Jenin rykket de israelske soldatene inn fra fire forskjellige kanter, opplyste palestinske øyenvitner og sikkerhetskilder. Det oppsto skuddvekslinger, men det var tidlig torsdag morgen ikke meldt om drepte eller sårede.

Også utenfor Ramallah ble det observert israelske stridsvogner og militære kjøretøy like før midnatt onsdag. Et israelsk helikopter kunne også ses over byen.

– Vi har mottatt ordre om å forberede oss på en krisesituasjon, opplyste en palestinske kilde til AFP.

Ultimatum til Arafat

I et forsøk på å hindre at Israel slår kraftig tilbake etter selvmordsangrepet, brøt den palestinske presidenten Mahmoud Abbas onsdag all kontakt med de ytterliggående gruppene og beordret sikkerhetsstyrkene til å arrestere de ansvarlige for bomben.

Abbas hadde møter med Yasser Arafat og andre ledere i Fatah-partiet i Ramallah utover kvelden onsdag og natt til torsdag. I en uttalelse etter møtet, sa lederne at de støtter alle beslutninger som er tatt av de palestinske myndighetene, men refererte ikke konkret til kampen mot de ytterliggående gruppene.

En palestinsk tjenestemann sa foran møtet at Abbas kom til å gi Arafat et ultimatum under samtalene for å tvinge ham til å støtte kampen mot de militante gruppene. Dersom ikke Arafat ga sin støtte ville mange av regjeringsmedlemmene gå av.

Fire krav

– Abbas vil stille fire krav til Arafat, sa tjenestemannen.

Abbas’ fire krav til Arafat skal ha vært: Skriftlig støtte til tiltak mot Hamas og Islamsk hellig krig. Støtte til avskaffelse av de væpnede grenene til begge gruppene. Støtte til forbud mot at gruppene får gi intervjuer i mediene og sperring av konti. Og at Arafat samordner alle de palestinske sikkerhetsorganisasjonene under én enhet, innenriksdepartementet.

Abbas og sikkerhetssjef Mohammed Dahlan fikk full støtte for de fire kravene av hele regjeringen tidligere onsdag, ifølge kilden AFP har snakket med.

(NTB-AFP-REUTERS)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere