*Nettavisen* Nyheter.

Abbas kalte Israel «sionist-fienden»

Mahmoud Abbas, som er favoritt til å vinne det palestinske presidentvalget kommende helg, omtalte tirsdag Israel som «sionist-fienden».

04.01.05 12:25

Språkbruken er en markert opptrapping i retorikken i forbindelse med presidentvalgkampen. Abbas kom med uttalelsen da han talte til flere tusen tilhengere, kort tid etter at sju palestinere ble drept i et israelsk angrep, melder nyhetsbyrået AP.

- Vi kom til dere i dag, samtidig som vi ber for sjelene til martyrene som ble drept i dag da sionist-fienden angrep Beit Lahiya, sa Mahmoud Abbas da han besøkte byen Khan Younis sør i Gaza.

Mahmoud Abbas, som er palestinsk statsminister og som ble valgt til PLO-leder etter Yasser Arafats død, er favoritt til å vinne valget på ny palestinsk president førstkommende søndag. Han er regnet som relativt moderat og støttes stilletiende av både Israel og USA. Abbas har tidligere kritisert den væpnede palestinske motstanden, og har bedt om en slutt på volden.

I de siste dagene har Abbas drevet valgkamp i de palestinske områdene som har vært hardest rammet av de siste fire årenes kamper mellom palestinske opprørere og Israel, og språkbruken har endret seg deretter. Abbas har signalisert at han heller vil samarbeide med de militante palestinerne, enn å slå hardt ned på dem, slik Israel har krevd.

De siste dagenes valgkamp har skapt noe bekymring i Israel. Landets myndigheter har imidlertid unnlatt å kritisere Abbas offentlig, og oppfatter uttalelsene som valgkampretorikk. En anonym israelsk regjeringskilde sier at hvis Abbas blir valgt, vil han bli vurdert ut fra sine handlinger, ikke hva han sier.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.