RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Abu Ghraib blir torturmuseum

Sist oppdatert:
Skal dokumentere grusomhetene til Saddam Hussein.

Det beryktede irakiske fengselet Abu Ghraib er mest kjent for de sadistiske forhørene som amerikanerne utsatte krigsfanger for under Irak-krigen. Bilder av amerikanske fengselsbetjenter som ler mens de mishandler irakiske fanger som er plassert i smertefulle og ydmykende stillinger, gikk verden rundt i 2006, og skapte en enorm debatt.

Les mer om Abu Ghraib-skandalen her (ekstern lenke)

Disse episodene er imidlertid lagt lokk over når det nyrenoverte fengselet gjenåpnes som museum. I stedet skal museet dokumentere den tidligere diktatoren Saddam Hussein sine grusomme forbrytelser, skriver AP.

Torturverktøy
Fengselet, som ikke har vært i bruk siden 2006, skal etter planen gjenåpnes neste år. Det skal fortsatt brukes som fengsel, men en del av eiendommen skal altså omgjøres til museum.

Her skal de stille ut diverse torturverktøy som ble benyttet under Saddam Husseins regime, blant annet jernkjetting som ble brukt til å binde fanger til hverandre.

- Det er flere bevis på forbrytelsene, blant annet kroker som ble brukt til henge opp fanger, verktøy som ble brukt til å slå og torturere, og henrettelsesrom hvor mellom 50 og 100 mennesker ble drept samtidig, sier visejustisminister, Busho Ibrahim, til AP.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hundrevis henrettet
Men torturen som ble begått av de amerikanske fengselsbetjentene skal altså ikke presenteres for museumsgjestene.

- Det amerikanerne gjorde er ingenting sammenlignet med det Saddam gjorde, sier Ibrahim.

Tidligere innsatte som var i fengselet på 1990-tallet forteller at fanger ble brukt som forsøkskaniner for kjemiske våpen. Saddam Husseins sønn, Qusai, skal ha henrettet hundrevis kun for å redusere antall fanger i det overfylte fengslet.

Knøttsmå isolasjonsrom
Tidligere fanger forteller om knøttsmå isolasjonsrom hvor innsatte måtte sitte opp til et år uten å se en eneste person. Flere skal også ha blitt henrettet uten å ha blitt stilt for retten.

Man vet ikke nøyaktig hvor mange fanger som var i fengselet under Husseins styre. Like før USAs invasjon i mars 2003 løslot diktatoren tusenvis, blant dem drapsmenn og voldtektsforbrytere.

Etter at torturskandalen i 2006 tilbød president George Bush å rive det gamle fengselet og bygge opp et nytt fengsel, som kunne symbolisere en ny start for Irak.

Det ville imidlertid ikke den irakiske regjeringen gå med på. De fikk derfor den endelige kontrollen over fengselt igjen i september 2006.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere