RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Adopsjon kan redde keiserfamilien

(Scanpix)
Japans keiserfamilie er i beit for mannlige tronarvinger, og nå vurderer regjeringen å endre loven slik at familien kan adoptere en mannlig tronarving. En annen mulighet er å åpne for kvinnelig arverett.

Ikke siden 1960-tallet er det født arveberettigede prinser i den japanske keiserfamilien. Kronprins Naruhito ble født i 1960, hans yngre bror i 1965. Etter å ha vært gift i åtte år, ble kronprins Naruhito og kronprinsesse Masako for tre år siden endelig foreldre til en liten jente, Aiko, mens broren har to døtre.

Den japanske arveloven slår fast at kun menn kan arve tronen, selv om dynastiet tidligere har opplevd regjerende keiserinner. Blir ikke loven endret, dør det japanske keiserdynastiet ut med Naruhito og hans bror, etter 2600 år på tronen.

Den japanske regjeringen arbeider nå med spørsmålet om å åpne for kvinnelig tronfølge, men vurderer også muligheten for at keiserfamilien kan adoptere en mannlig tronfølger. Regjeringen mener det finnes passende kandidater blant tidligere medlemmer av keiserfamilien som mistet sine titler etter andre verdenskrig.

En regjeringskommisjon er satt ned for å se på utvelgelseskriteriene for en ny, mannlig tronarving. Kommisjonen kan imidlertid også komme til å foreslå at reglene for tronfølgen endres, slik at kvinner får arverett.

Blant den japanske befolkningen er det sterk støtte for kvinnelig arverett. I en fersk måling sier hele 80 prosent av befolkningen at de ønsker en slik løsning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere