RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer Israel mot å angripe Iran

Sist oppdatert:
Et militært angrep fra Israel mot Iran vil ikke løse problemene omkring Irans atomprogrammer, men derimot skade USAs interesser, mener tidligere ledende tjenestemenn fra USA.

Bekymring omkring Irans kjernefysiske programmer har satt fart i spekulasjoner om at Israel kan komme til å angripe Irans anlegg, slik israelerne aksjonerte mot Osirak-reaktoren i Irak i 1981.

Men USAs tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver, Zbigniew Brzezinski, og den tidligere CIA-direktøren Robert Gates mener et israelsk angrep mot Iran trolig ikke vil være effektivt, og at det vil skade amerikanske interesser. De to tidligere høytstående tjenestemennene har vært med på å utarbeide en ny studie om Iran.

I motsetning til Osirak, som var én enkelt reaktor, har Iran flere kjernefysiske anlegg rundt om i landet, noe som gjør det vanskelig å angripe nøkkelanlegg, mener Gates.

I tillegg var Osirak-reaktoren relativt isolert, mens Irans kjernefysiske anlegg ligger i eller i nærheten av byer, noe som øker faren for at sivile blir drept i et eventuelt angrep, fremholder den tidligere CIA-direktøren.

For å utføre et slikt angrep vil Israel dessuten nesten helt sikkert være nødt til å fly over amerikansk-kontrollert luftrom, noe som betyr at USA kan bli medskyldig i en slik israelsk handling, mener Zbigniew Brzezinski. (©NTB-Reuters)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere