Advarer mot borgerkrig i Ukraina

Foto: VIKTOR DRACHEV (AFP PHOTO)

Ukrainas president Leonid Kutsjma sier det er fare for borgerkrig i landet hvis de rivaliserende presidentkandidatene ikke kommer til enighet.

25.11.04 01:51

Kutsjma skal avtre som president etter 10 år i stillingen. Han frykter Ukraina kan lide samme skjebne som Sovjetunionen gjorde da det brøt ut borgerkrig i 1919.

- Borgerkrigen på begynnelsen av det forrige århundret, som vi alle kjenner til, takk lov bare fra filmer, kan bli til virkelighet i denne tid, sa han onsdag kveld ifølge Sky News.

Kutsjmas kandidat Viktor Janukovitsj er utropt til vinner av presidentvalget.

Tidligere onsdag offentliggjorde den sentrale valgkommisjonen i Ukraina de endelige tallene fra presidentvalget søndag, og de viste at den sittende statsministeren, Viktor Janukovitsj, er valgets vinner.

Motkandidaten Viktor Jusjtsjenko og tusenvis av hans tilhengere i Kievs gater nekter imidlertid å gi seg, og fremholder sine påstander om omfattende valgfusk i landet.

Onsdag kveld gikk Jusjtsjenko ut og oppfordret alle ukrainske arbeidstakere om å gå ut i streik i protest mot valgresultatet.

- Denne beslutningen tvinger Ukraina på kanten av sivile opptøyer, sa Jusjtsjenko før han kalte den siste opptellingen av stemmene for valgkommisjonens «siste forbrytelse».

- Med denne beslutningen håper de å tvinge oss i kne, tordnet opposisjonspolitikeren foran tusenvis av tilhengere, som svarte samstemt: - Skam! Skam!

Opptil 200.000 av tilhengerne til Jusjtsjenko har demonstrert i kulden i Ukrainas hovedstad Kiev i fire dager.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.