RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: NASA Goddard Space Flight Center

Advarer mot «brå oppvarming»

Sist oppdatert:
Forskerne i FNs internasjonale klimapanel advarer mot irreversible klimaendringer.

Etter samtaler i Valencia i Spania har forskerne blitt enige om at dokument som de håper vil ligge til grunn for den videre debatten om hvordan man kan bekjempe klimaendringene.

De har konkludert med at den globale oppvarmingen er ubestridelig, og at den kan få «brå og irreversible» konsekvenser, melder BBC.

Det vil si at vi kan få kortere tid til å tilpasse oss endringene enn man tidligere har antatt.

Teksten blir offentliggjort av FNs generalsekretær Ban Ki-moon lørdag.

Delegatene til den det internasjonale klimapanelet (IPCC) har summert sammen tusenvis av sider på basis av de tre rapportene som er utgitt tidligere i år.

- Det er er IPCCs sterkeste rapporat så langt - men den viser at det fortsatt er tid til å handle, sier den australske klimaeksperten Bill Hare, som har vært med på å skrive rapporten til Reuters.

Blant de viktigste konklusjonene i rapporten er at klimaendringene er ubestridelige, og at det er over 90 prosent sannsynlighet for at de skyldes menneskeskapte utslipp av drivhusgasser. Konsekvensene kan reduseres innenfor en rimelig kostnadsramme.

Samiske Olav Mathis Eira fra Norge uttalte seg over videolink og sa at klimaet nå endrer seg etter mønstre som det ikke finnes muntlig tradisjon for på samisk.

- Vi har observert fugler og insekter som ikke har navn på samisk, sier Eira. Han forteller også at vinteren kommer halvannen måned senere enn før.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere