Gå til sidens hovedinnhold

Advarer mot brannlek

- Dette kan du dø av, advarer ekspert. Se sjokkvideoen som er lagt ut på YouTube.

- Jeg vet ikke om dette er så smart ..., sier 18 år gamle Alexander Björnström.

Sekunder etterpå har han og kompisen satt fyr på det brennbare skummet i håret, mens kameraten spruter svært brennbar lampeolje på hodet hans.

Ildkule
Det hele eksploderer og innhyller hodet til 18-åringen i en voldsom ildkule. Nå ligger videoen av det livsfarlige «Jackass»-inspirerte stuntet til de svenske tenåringene på YouTube.

- Det virket morsomt der og da. Etterpå var det ikke like morsomt, jeg svidde av meg håret, forteller Kiruna-gutten Alexander Björnström til avisen Expressen.

Se videoen av dødsleken her:(Advarsel! Prøv ikke dette hjemme)

HTML EMBED

På videoen kan man se hvordan de brennbare væskene på Alexanders hode gjør at flammene blir vanskelig å slukke. Den hylende 18-åringen stuper med hodet først ned i snøen.

- Kan dø
Direktoratet for sammfunnssikkerhet og beredskap (DSB) reagerer kraftig på videoen.

- Det er jo helt grusomt. Selv om lampeolje kan høres uskyldig ut, så er det her farlig. Gasser som dette skal man ikke leke med. Så dette er noe vi advarer mot på det sterkeste, sier avdelingsdirektør Torill Tandberg i DSB til Nettavisen.

Tandberg påpeker at slik lek kan få svært alvorlige konsekvenser.

- Du kan bli forbrent. Ting kan komme helt ut av kontroll, en kan jo dø, sier hun bestemt.

Ifølge DSB skyldes trolig ildkulen over hodet på gutten brennbar veske har avgitt damp, og at gassen har blitt antent.

- Hvorfor tror du ungdom gjør slikt?

- Det er ønske om spenning og få et eller annet kick, men det er litt trist at det blir utløst på denne måten her. En kan sette andres liv i fare også, sier Tandberg.

Hun viser til at man nettopp i Sverige har slitt en del med at ungdommer har laget fyrverkeri og lekt med kjemikalier.

- Det har vært en del dødsfall der knyttet til ulykker ved lek med farlige kjemikalier, sier Tandberg.

- Behov for å bli sett
Påtenning av hode er imidlertid ikke det eneste livsfarlige brannstuntet guttene har gjort, forteller 18-åringen selv til Expressen.

- For to måneder siden satt vi fyr på hele meg da jeg hadde en badekåpe som var dynket i lampeolje. Det brant litt for lenge, og jeg rakk ikke få den av. Jeg svidde pannen, sier han.

Guttegjengen som driver med brannstuntene, forteller at de gjør det fordi det morsomt å kunne legge ut video på Youtube.

I Sverige raser debatten etter at stadig flere ungdommer filmer seg selv mens de leker med livet. Ifølge psykologen Eva Håkanson har ungdommene et behov for å bli sett.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot