RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer mot EU-splittelse

Sist oppdatert:
Sverige og Finland kan tenke seg å utvide utenriks- og sikkerhetssamarbeidet i EU, men mener forslag fra enkelte medlemsland kan føre til at unionen blir splittet.

Sveriges utenriksminister Laila Freivalds og hennes finske kollega Erkki Tuomioja skriver i en artikkel i avisen Dagens Nyheter om hvordan utenriks- og sikkerhetspolitikken skal utvikles i tiden som kommer.

De ønsker seg et dypere samarbeid og en sterk europeisk "krisehåndteringskapasitet". Det er viktig at alle krisehåndteringstiltak blir forankret i felles beslutninger, mener de.

Unionens navn skal ikke kunne brukes i fredsskapende virksomhet, dersom det ikke finnes politisk støtte for dette i alle medlemslandene, heter det.

De to ministrene tar avstand fra to forslag, blant annet om at et begrenset antall medlemsland skal ta seg av mer krevende krisehåndtering, uten å rådføre seg med de andre.

- Dette forslaget risikerer å splitte unionen og dermed svekke samordningen av utenriks- og sikkerhetspolitikken, skriver Freivalds og Tuomioja.

De to avviser også et forslag om at en gruppe medlemsland skal etablere et gjensidig forsvarssamarbeid innenfor EUs rammer med løfte om å komme hverandre til unnsetning ved et angrep utenfra. Dette forslaget kan også splitte unionen, skriver de to utenriksministrene.

(NTB-TT)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere