Advarer mot fortsatt kaos

Etter avsløringen av terrortrusselen mot flere flyselskap, må du trolig belage deg på strengere sikkerhetstiltak også i fremtiden.

13.08.06 15:16

(SIDE2): Det sier sikkerhetseksperter til CNN.

Etter at en rekke terrormistenkte ble pågrepet sist uke i Storbritannia, mistenkt for å ha planlagt et massivt angrep mot flere flyselskaper, ble det umiddelbart innført skjerpede sikkerhetstiltak på britiske og amerikanske flyplasser.

Ekstreme tiltak
Blant annet er det ikke lov å ha med seg flytende væsker eller iPod om bord i fly som reiser fra britiske flyplasser. Ingen håndbagasje, med unntak av det aller mest nødvendige (pass, briller, nøkler, lommebøker) er for tiden tillatt.

EKSTERN LENKE:Britenes nye flyregler

Grunnen er at terroristene planla å smugle flytende sprengstoff, kamuflert i drikkeflasker, om bord i flyene som var utpekt som bombemål. Mindre elektroniske gjenstander, som iPod eller datamaskiner, skulle brukes til å utløse sprengstoffet.

USA i frykt
Også i USA er det skjerpet sikkerhet på flyplassene, noe som har skapt kaos for hundretusenvis av reisende verden over.

EKSTERN LENKE:Her er amerikanernes nye sikkherhetsregler

Nå tror sikkerhetseksperter at de nye sikkerhetstiltakene er kommet for å bli.

- Særlig i Storbritannia og USA må folk forberede seg på en helt ny hverdag når de skal reise med fly, sier Jamie Bowden til CNN. Han er tidligere terminalsjef på Heathrow-flyplassen.

- På ubestemt tid
Amerikanske Transport Security Administration skriver på sine hjemmesider at sikkerhetstiltakene er innført på «ubestemt tid».

Nancy McKinley i International Airline Passengers Association sier til CNN at det blir en helt ny hverdag å forholde seg til for de reisende.

- Siden det ikke er lov å ha med håndbagasje inn i kabinen, må alle reisende nå ta med i betraktningen at det går med mye mer tid til innsjekk og uthenting av bagasjen.

Problematisk for forretningsreisende
Særlig for forretningsreisende, som vanligvis kun reiser med håndbagasje, vil dette bli svært tidkrevende, sier hun.

Etter angrepet på USA 11. september 2001, ble det innført forbud mot å ha med skarpe gjenstander i håndbagasjen. Sakser, skrutrekkere, kniver og neglklippere ble forbudt.

SAMLESIDE:Alt om terror-avsløringen
PÅ REISEFOT?Sjekk om flyet ditt er forsinket her (Ekstern lenke, Avinor)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.