Gå til sidens hovedinnhold

Advarer mot Irak-infiltrering

George W. Bush advarer mot en strøm av aktivister som kommer over grensen til Irak for å bekjempe amerikanske styrker, og ber om økt militær støtte fra andre land.

USAs president George W. Bush vil sende flere utenlandske soldater til Irak for å hjelpe amerikanske styrker i "det pågående slaget i krigen mot terrorisme", melder BBC.

Trenger militær støtte

Ifølge den britiske kanalen sier Bush at han samarbeider med FN for å samle bredere internasjonal støtte til krigen i Irak.

- Utenlandske motstandere som kommer til Irak vil kjempe mot oss fordi de ikke tåler tanken på et fritt samfunn i Midtøsten, sa Bush under sin siste tale i Seattle.

Både Bush og hans allierte i Storbritannia ønsker en ny FN-resolusjon om en større internasjonal styrke etter angrepet mot FNs hovedkvarter i Bagdad forrige tirsdag.

- Vi trenger flere utenlandske soldater i Irak, og det kommer flere utenlandske soldater til Irak, hevdet Bush i talen sin.

Samtidig gir han ikke tegn til å være villig til å gi FN en større rolle under gjenoppbyggingen av landet.

Vil ha større innflytelse

FNs generalsekretær Kofi Annan har advart mot at det kan bli en " vanskelig" oppgave å samle en større styrke uten at FN får mer innflytelse over utviklingen i Irak.

Tyskland, Frankrike og Russland er blant de viktigste landene som krever en tyngre FN-rolle. Ingen av de tre, som var blant de mest sentrale motstanderne mot intervensjon i Irak, forventes å komme amerikanske soldater til unnsetning med militære styrker. India, Pakistan og Tyrkia har imidlertid nektet å sende soldater uten et sterkere FN-mandat.

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser