RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer mot krigshissing

(Morten Holm / SCANPIX)
Sist oppdatert:
Utenriksminister Jonas Gahr Støre advarer stormaktene mot å gå utenom FN i den opphetede striden om Irans atomprogram.

Han er bekymret for krigshissingen som pågår rundt Irans atomprogram.

- Situasjonen er veldig alvorlig, fordi det er knyttet berettiget usikkerhet rundt Iran atomprogram, og det er det bare Iran som kan løse opp i. Så er det alvorlig fordi det er krevende å ha en internasjonal enighet om Iran, sier Støre til Nettavisen.

Stormaktene truer
Han frykter der dermed at stormaktenes alenegang kan gjøre det vanskelig å få til en politisk løsning på situasjonen. Tirsdag gikk Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner ut og sa at landet måtte forberede seg på krig for å løse konflikten.

- Jeg vil holde fast på at det er det politiske sporet som må brukes. Det er alltid mulig å si at det militære virkemidlet er der, og det vil også stormaktene minne om. Men jeg mener det er viktig at vi nå har fokus på politikken, sier Støre.

- Angrepsplaner klare
Kouchner sa også at Frankrike ville gå inne for strengere FN-sanksjoner, uavhengig av om Sikkerhetsrådet blir enige om en ny resolusjon.

Britisk presse har flere ganger skrevet at USA allerede har angrepsplanene klare. Krigshissingen førte til at Mohamed ElBaradei, som leder FNs atombyrå, tirsdag viste til lidelsene etter Irak-krigen og advarte mot å hisse til krig.

- Uklokt å sette FN til side
Ifølge Guardian fryktet ElBaradei at FN er i ferd med å miste kontrollen over den tilspissede konflikten. Også Støre er bekymret for at FN kan bli satt til side.

- Jeg tror ikke det er klokt å sette FNs atombyrå til side i denne saken, men jeg registrer at det skjer til tider, sier Støre.

Russlands utenriksminister Sergei Lavrov gikk tirsdag ut og ba USA og Frankrike tone ned sin aggressive tone overfor Iran.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere