Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer mot masker fra Lidl

Foto: (Scanpix/AFP)
Sist oppdatert:
Den tyske forbrukerorganisasjonen Stiftung Warentest advarer mot å kjøpe Halloween-masker til barna fra billigkjeden Lidl.

En undersøkelse viser at Haloween-maskene inneholder store mengder giftige plastmyknere, ftalater, som er skadelig for mennesker og miljø.

Giftige nonylfenoler og dietylheksylftalater var blant bestanddelene som ble funnet i PVC-maskene hos Lidl, skriver forbrukerorganisasjonen Stiftung Warentest på sin nettside.

Gjør plasten myk
Gruppen ftalater, som i hovedsak brukes som mykgjørere i plast og produseres i store mengder, består av mange forskjellige stoffer, flere av dem klassifiseres som skadelige for miljøet og forplantningsevnen, ifølge SFT. Det er derfor strenge regler for hva slags produkter stoffene kan brukes i.

Stoffene gjør altså at gummien i Haloween-maskene holder seg myk, men når maskene blir varme og kleber seg til svett hud, kan de farlige stoffene frigjøres.

I maskene som har svart hodetørkle og dekker hele ansiktet ble det funnet 1,8 prosent av giftige ftalater, mens halvmaskene hadde over to prosent, ifølge Stiftung Warentest.

Kan skade leveren
I forsøk med mus er det påvist at stoffet DEHA kan skade leveren, fruktbarheten og også gi fosterskader, ifølge det tyske nettstedet.

Ingen kommentar
TV 2 Nettavisen har bedt Lidl Norge gjøre rede for om maskene også selges i norske Lidl-butikker, men har så langt ikke fått svar på henvendelsen.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!