*Nettavisen* Nyheter.

Advarer mot Støres Hamas-kutt

Kirkens Nødhjelp, Norsk Folkehjelp og Flyktninghjelpen er kritiske til kutt i Norges støtte til den Hamas-ledete palestinske regjeringen.

10.04.06 14:33

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har varslet at Norge vil snøre inn pengesekken til den Hamas-ledete regjeringen. Kravet fra Norge er at regjeringen må leve opp til det internasjonale samfunnets krav og anerkjenne staten Israel, ta avstand fra bruk av vold og respektere inngåtte avtaler.

- Rammer de fattigste
De tre hjelpeorganisasjonene er skeptiske til det varslede kuttet i bistanden og peker på at regjeringen blant annet har ansvar for skole- og helsestell i de selvstyrte områdene. Fattige folk kan bli enda fattigere og med det øker risikoen for sosial nød og politisk uro, advarer de. Videre frykter de at Hamas-regjeringen nå vil vende seg mot politisk ekstreme finansieringskilder og søke støtte der.

Ber regjeringen revurdere
Kirkens Nødhjelp, Norsk Folkehjelp og Flyktninghjelpen oppfordrer i et brev den norske regjeringen til å revurdere det annonserte kuttet i budsjettbistanden. Samtidig etterlyser organisasjonene en grundig analyse av konsekvensene ved et slikt kutt.

I uttalelsen heter det at Norge spiller en helt spesiell rolle i Israel-Palestina-konflikten og fortsatt bør ha en meglerrolle.

- Oppfordre til dialog
Norge sitter nå med formannsvervet i giverlandskomiteen for palestinerne og den internasjonale observatørstyrken i Hebro.

- Med en slik rolle er det nødvendig at Norge hele tiden oppfordrer til dialog og forhandlinger mellom partene. Vi kan ikke se at regjeringen har påvist at beslutningen om å fryse budsjettstøtten vil forsterke Norges strategiske posisjoner i disse spørsmålene, heter det i uttalelsen.

Kritikk fra stortingsgruppa
Også i Arbeiderpartiets stortingsgruppe møter det varslede bistandskuttet motbør.

- Jeg tror dette det er uklokt å gjøre dette nå. Det vil gå gå hardt ut over palestinerne. Dessuten skaper det ytterligere isolosjon, som kan bidra til mer ekstremisme, sier Eva Kristine Hansen til NRK.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag