RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer mot utviklingen i Irak

To framtredende amerikanske senatorer sier at USA kanskje må vurdere å utsette å gi irakerne makten for å unngå at landet ender i borgerkrig.

Lederen for Senatets utenrikskomité, republikaneren Richard Lugar, sa til TV-kanalen ABC søndag at slik situasjonen er, kan det bli nødvendig å forlenge fristen for maktoverføringen og sende flere soldater.

Demokraten Joe Biden på sin side advarte i Fox TV mot faren for borgerkrig i Irak når USA gir irakerne selv suverenitet 30. juni.

De to senatorene uttalte seg på et tidspunkt da situasjonen forverret seg kraftig i Irak. Amerikanske TV-seere kunne i forrige uke se hvordan fire sivile amerikanere ble drept, påtent og lemlestet av sunnimuslimske motstandere, og søndag var det tusener av sjiamuslimer som demonstrerte mot okkupasjonen.

Begge senatorene kritiserte Bush-administrasjonen for ikke å ha utarbeidet en skikkelig plan for maktoverføringen, og de gikk begge inn for en plan som Biden tidligere har lagt fram, som går ut på at FN utnevner en høykommissær for å overvåke situasjonen og at NATO sender en stabiliseringsstyrke på 20.000 soldater.

- Det kommer til å ende med en borgerkrig i Irak, dersom vi beslutter å overføre alt, inkludert sikkerheten, til irakerne, sa Biden, og gjorde det klart at en irakisk militær styrke ikke vil være klar til å overta før om minst tre år.

Lugar sa til ABC at tre måneder før maktoverføringen har Bush-administrasjonen ennå ikke gitt Kongressen en plan for hva som skal skje i Irak når den amerikanske guvernøren Paul Bremers oppdrag er over.

(NTB-Reuters-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere