RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Thinkstock)

Advarer mot voldtektsdop på sydenferie

Sist oppdatert:
Får henvendelser fra både kvinner og menn som har vært utsatt for voldtekter i utlandet.

Hvert år er det mange unge nordmenn som drar på sin første sydentur alene uten foreldre. Reiseskadesjef i Tryg, Monica Rimestad, sier de registrerer flere voldtekter og voldtektsforsøk hvert år.

Nå går hun ut og advarer unge mot ferievoldtekter.

- Hvert eneste år får vi inn disse tragiske sakene, enten direkte til oss via fortvilte foreldre eller gjennom alarmstasjonen vår i København som har vært i direkte kontakt med offeret, sier Rimestad til Nettavisen.

- Dette gjentar seg hvert år, og er en av de mest tragiske sakene vi har. Det er ikke veldig mange saker hvert år, men én sak er én for mye, sier Rimestad.

Det finnes ingen statistikk eller oversikt på antall nordmenn som er utsatt for voldtekter i utlandet. Men DIXI Ressurssenter for voldtatte sier de får flere henvendelser hvert år om voldtektssaker i utlandet.

- Vi får henvendelser fra både kvinner og menn som har vært utsatt for voldtekter i utlandet, men det er flest kvinner. Vi har også fått henvendelser fra foreldre som har barn som har væt utsatt for voldtekter, sier Lisa Arntzen ved DIXI til Nettavisen.

Putter dop i drinken
Rimestad sier at jenter helt ned i 17-årsalderen har blitt voldtatt etter å ha vært ute på byen på feriestedet. Tryg har registrert tilfeller av voldtekter og voldtektsforsøk i land som blant annet Bulgaria, Tyrkia, Spania og Hellas.

- Det er ganske unge mennesker som utsettes for det, særlig på disse «festdestinasjonene» hvor det er mye alkohol. De er kanskje ikke så verdensvante eller oppmerksomme på faren. Vi har sett tilfeller hvor unge mennesker høyst trolig har blitt dopet ned, og når de kommer til seg selv igjen, så tar det litt tid før de skjønner hva som har skjedd, sier Rimestad.

DIXI bekrefter også at det er en del tilfeller hvor voldtektsofre kan ha blitt dopet ned av gjerningspersonen.

- Det er en del mistanker om at man har fått noe i drinken. Dette tror jeg det er mer av enn det vi vet, fordi dopet går raskt ut av kroppen, så det er vanskelig å påvise når man kommer til et voldtektsmottak eller en lege. Dette med dop er ganske skummelt fordi det kan være veldig farlig, fordi de som har dopet ned drinken, ikke alltid har kontroll på hva de putter oppi, sier Arntzen.

Forholdsregler
Rimestad sier det er noen enkle råd og forholdsregler en kan ta for å minke faren for at ferien skal få et dramatisk utfall.

- De må passe på drikkene sine, ikke ta imot noe fra fremmede, ikke drikke seg overstadig beruset, ikke ta pirattaxi, bruk sunn fornuft og vær sammen med flere og pass på hverandre, sier Rimestad.

Hun råder også foreldre til å holde kontakten med barna som er på ferie alene.

- Ha kontakt med ungene på ferie, og gi dem noen modne råd på veien.

Falsk trygghet
Gode selvforsvarskunnskaper kan også være en falsk trygghet.

- Det er så forskjellig hvordan man reagerer i en voldtektssituasjon, fordi kroppen kan gå i sjokk. Så selv om man har godt innøvde selvforsvarsteknikker, så er det ikke sikkert man klarer å bruke dem i en sånn situasjon, sier Arntzen.

- Det er viktig å understreke at selv om du tar forholdsregler, så kan det likevel skje voldtekter. Det er veldig viktig å plassere skylden der den hører hjemme, sier Arntzen.

UD kan gi råd
Utenriksdepartementet sier nordmenn i utlandet også kan få råd og veiledning av ambassadepersonell om de er utsatt for en voldtekt.

- Det ambassadene kan hjelpe med, er råd og veiledning om helsetjeneste og sykehus, og bistå med å skaffe juridisk bistand. Men i første omgang er det reiseforsikringen man må benytte seg av. Og forsikringsselskapet vil da også kunne gi råd om sykehus og legetjenester, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Svein Atle Michelsen, til Nettavisen.

- Om man er utsatt for noe kriminelt i utlandet, om det måtte være voldtekt eller et ran, så er det en sak for lokalt politi. Da kan ambassaden hjelpe med å sette vedkommende i kontakt med lokalt politi eller andre lokale myndigheter, om de ikke har klart det selv, sier Michelsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere