Advarer nordmenn på Fiji

Utenriksdepartementet advarer om fare for kupp og voldshandlinger på Fiji.

05.12.06 10:08

«Det er fare for kupp og voldshandlinger i Fiji. Nordmenn som oppholder seg der bør utvise aktsomhet og holde seg unna steder hvor det er demonstrasjoner, gateopptøyer og store menneskeansamlinger. Besøk i hovedstaden Suva bør om mulig unngås. Nordmenn i Fiji, eller på vei til Fiji, oppfordres til å kontakte ambassaden i Canberra for oppdatert informasjon og registrering.», heter det i en pressemelding fra UD.

Norske turister
Ifølge Utenriksdepartementet er det to fastboende nordmenn på Fiji. Omkring 20 norske turister som besøker landet har registrert seg ved den norske ambassaden i Australia.

Det var onsdag krisemøter mellom den valgte lederen på Fiji og en trassig militærkommandant for å forsøke å avverge et kupp, melder AP.

I hovedstaden Suva erklærte militæret at de ville stenge av deler av byen i tre timer i løpet av natten for å trene på å møte utenlandske invasjonsstyrker.

Langt møte
Statsminister Laisenia Qarase og Commodore Frank Bainimarama holdt et to timer langt lukket møte i New Zealands hovedstad Wellington onsdag. Der diskuterte de militærets gjentatte trusler om å kaste regjeringen.

Dette er det første direkte møtet mellom de to på ti måneder, uten at det kom noen avtale etter samtalene onsdag.

De to mennene har ligget i strid i nærmere to år. Bainimarama anklager regjeringen for korrupsjon, og truer med å kaste den om ikke Qarase går med på en rekke krav.

Militærskip
Australia har sendt militærskip til havområdene utenfor Fiji for å kunne evakuere sine statsborgere i tilfelle kupp. Onsdag ble det meldt om at australsk Blackhawk-helikokpter hadde «forsvunnet», uten at det ble frigitt noen nærmere informasjon.

Bainimarama har gjentatte ganger advart Australia og New Zealand mot å blande seg inn i konflikten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.