*Nettavisen* Nyheter.

Advarer Spania mot å utpeke skyldige

Foto: (EPA)

President George W. Bush advarer Spania mot å utpeke de skyldige etter torsdagens bombeattentater i Madrid, før etterforskningen er avsluttet.

13.03.04 15:42

- Dette var svært koordinerte bomber, og det vil kreve god teknisk etterforskning å komme fram til fakta. Vi vet ikke hvem som gjorde dette, og selv vil jeg ikke utelukke noen, sa Bush til spanske TVE.

Statsminister Jose Maria Aznars regjering var raskt ute med å anklage den baskiske separatistgruppen ETA for å ha stått bak bombene som kostet nærmere 200 mennesker livet, og lyktes også med å få FNs sikkerhetsråd til å slå fast dette i en resolusjon.

Spanias utenriksminister Ana Palacia instruerte fredag også alle landets diplomater til å holde fast ved at ETA sto bak bombene.

ETA selv benektet fredag i en kunngjøring å ha stått bak terroraksjonene i Madrid, og flere funn, sprengstoffet som ble benyttet og framgangsmåten fikk også eksperter til å tvile på om den baskiske gruppen kunne være ansvarlig.

President Bush oppfordret fredag spanske myndigheter til å avvente etterforskningen før de utpeker de skyldige.

På direkte spørsmål om han tror al-Qaida kan ha stått bak som en hevn for Aznars uforbeholdne støte til USAs invasjon av Irak, svarte Bush:

- Det vil være en dårlig unnskyldning, men drapsmenn dreper. De forsøker å ramme den frie verdens vilje. De hater frihet, sa Bush med klar henvisning til Osama bin Ladens terrornettverk.

(NTB-AFP)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.