*Nettavisen* Nyheter.

Advares allerede første dag

Foto: JOHN G. MABANGLO (EPA)

President Barack Obama har allerede fått reaksjoner fra fiendtlig hold.

21.01.09 18:32

Barack Obama ble innsatt som USAs 44. president på Capitol Hill i Washington D.C. tirsdag ettermiddag. Obama-familien blir den første afroamerikanske presidentfamilien i Det hvite hus.

Obama var konkret i talen sin og nevnte at USA ville innføre en annen utenrikspolitikk enn det forgjengeren George W. Bush har ført. Presidenten vil blant annet trekke ut styrkene fra Irak og styrke tilstedeværelsen i det krigsherjede Afghanistan med om lag 30.000 soldater.

Advares av Taliban
Men dette faller i dårlig smak hos Taliban, som Nato og USA har kjempet mot siden invasjonen i 2001.

- Vi har ikke noen problemer med Obama, men han må dra lærdom fra både Bush og Sovjetunionen, sier talsmann for Taliban, Yousuf Ahmadi, til nyhetsbyrået AFP.

- Vi er en fri nasjon i likhet med dem. De har kommet hit og vil bestemme over vår skjebne. Dette er ikke mulig. Vi afghanerne vil bestemme vår egen skjebne, sier han.

Tidligere førstedame Hillary Clinton skal bli tatt i ed som USAs utenriksminister og vil ha ansvar for å håndtere Obamas utenrikspolitikk.

Press på Obama
I tillegg går det rykter om at George Mitchell, som var involvert i Palestina-Israel-spørsmålet under Bill Clinton, vil bli utnevnt som USAs Midtøsten-utsending.

Obama har et enormt press på seg når det gjelder å involvere seg i konflikten mellom Israel og palestinerne. 1300 palestinere og 13 israelere ble drept under den 22 dager lange krigen på Gazastripen.

- Jeg tror den nye administrasjonen har gitt flere signaler om at de vil opptre varsomt. Det siste de ønsket seg var å stupe ut i Palestina-Israel-konflikten allerede fra første dag, sier EUs tidligere Midtøsten-rådgiver Alistair Crooke til Al Jazeera.

Obama har ennå ikke tatt noe konkret standpunkt til Midtøsten-konflikten, men USA har som kjent en sterk Israel-lobby.

Allerede samme dag Obama ble innsatt som president, krevde han at de pågående rettsprosessene i de militære domstolene på Guantánamo Bay skal opphøre. En dommer har allerede svart med å innstille en sak. Deretter deltok han og førstedame Michell på flere ball i forbindelse med innsettelsesfesten.

Fikk brev av Bush
Obama startet sin første dag på jobb i Det ovale kontor kl. 08.35 med å lese brevet som George W. Bush etterlot ham på presidentpulten, ifølge pressetalsmann for Det hvite hus Robert Gibbs.

Brevet var merket: Til # 44 Fra # 43

Kilder: Al Jazeera, BBC, AFP.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.