*Nettavisen* Nyheter.

Advarte Iran og Syria

President George W. Bush kunngjorde i natt at USA vil sende flere styrker til Irak. I tillegg advarte presidenten Iran og Syria.

11.01.07 09:28

- Å feile i Irak vil være en katastrofe for USA, sa president George Bush da han talte til nasjonen i natt, i en tale som ble kringkastet direkte av flere nyhetsstasjoner.

Terror
Bush åpnet talen ved å understreke at han ser på krigen i Irak som en del av krigen mot terrorisme.

- I kveld i Irak er de amerikanske styrkene med på en kamp som vil avgjøre retningen på krigen mot terror - og vår sikkerhet her hjemme, sa han.

Advarte Iran og Syria
Under nattens tale kom Bush med en klar advarsel til Iran og Syria. Fremfor å oppfordre til en diplomatisk dialog med Iran og Syria, sa Bush at USA ville slå hardt ned på iranske og syriske nettverk som både trener opp og utruster fiender av USA og Irak.

Se Web-Tv her
- For mange restriksjoner
Bush slo fast at 2006 har vært det blodigste året i landet etter invasjonen til tross for valget i 2005. Han innrømmet at den amerikanske strategien så langt har slått feil.

- Det har blitt gjort feil. Ansvaret ligger hos meg. Det er klart at vi må endre strategien i Irak, sa han.

Samtidig fremhevet Bush at det krever en stor innsats fra irakerne selv om det skal bli ro i landet.

- Kun irakere kan ta hånd om den sekteriske volden, sa Bush, som mener det har vært for mange restriksjoner på amerikanske styrker og irakiske regjeringsstyrker.

- Hvis ikke den irakiske regjeringen oppfyller sitt ansvar, vil den miste USAs støtte, la han til.

- Flere soldater
Bush lovte 20.000 ekstra amerikanske soldater. Hovedtrekkene var også å trappe opp innsatsen ved hjelp av en flere soldater og opplæring av flere irakiske soldater og politifolk. Den nye resepten er å å slå hardere ned på vold og tvinge den irakiske regjeringen til å gjøre det samme. Bush slo også fast at USAs videre engasjement i krigen vil være avhengig av at den irakiske regjeringen gjør jobben sin.

- Denne gangen vil vi ha styrker nok til å holde kontrollen i de nabolagene hvor vi har ryddet opp, sa Bush.

Den amerikanske presidenten vektla også grensekontroll til de omkringliggende landene og advarte dem mot å støtte opprørere.

Kongressen
På forhånd var demokratene svært skeptiske til de varslede tiltakene. I talen sa Bush at han vil danne en tverrpolitisk gruppe som fortløpende skal vurdere utviklingen i Irak, men understreket at det ikke finnes noe alternativ til å sende flere soldater.

- Å redusere antall soldater nå ville tvinge fram en kollaps i regjeringen, rive landet fra hverandre og føre til massedrap på en måte som ikke er mulig å forestille seg. Det vil føre til at våre soldater blir tvunget til å bli i Irak enda lenger, sa Bush.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.