*Nettavisen* Nyheter.

Advarte Russland på OSSE-møte

Europeiske ledere innledet mandag et to dagers møte i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). Georgias overgangspresident benyttet anledningen til å rette en pekefinger mot Russland.

01.12.03 20:56

Nino Burjanadze har vært Georgias øverste leder siden Eduard Sjevardnadze bokstavelig talt ble presset ut av nasjonalforsamlingen for en drøy uke siden. Mandag advarte hun Russland mot å nøre oppunder separatisme i Georgia, melder NTB-AFP-Reuters.

Vil ha toveis prosess
- Jeg vil understreke hvor viktig Russland er for Georgias stabilitet og hele det sørlige Kaukasus. Vi er rede til å tre ut av boksen med historiske fordommer og begynne med et blankt ark. Samtidig må dette være en toveis prosess, sa Burjanadze til utenriksministrene som deltok på møtet i den nederlandske byen Maastricht.

Burjanadze refererte til at russiske tjenestemenn den siste uken har møtt ledere for separatistområdene Sør-Ossetia, Abkhazia, samt Adzhara, og advarte mot handlinger som kan undergrave Georgias uavhengighet. Etter talen møtte hun Russlands utenriksminister Igor Ivanov, men hva de to snakket om er ikke kjent.

Støtte fra Norge
Responsen fra OSSE-landenes utenriksministre viste en klar vilje i det internasjonale samfunnet til å bistå Georgia med å bygge et varig demokrati. Det ble totalt gitt løfter om mer enn 40 millioner norske kroner for å få gjennomført demokratiske valg.

Norges utenriksminister Jan Petersen understreket betydningen av det nå blir lagt et solid demokratisk fundament i Georgia. Den norske regjeringen vil støtte gjennomføringen av valgene med opp til 4 millioner norske kroner, melder Utenriksdepartementet i en pressemelding mandag kveld.

Petersen vil i morgen møte president Burdjanadze for å drøfte situasjonen i Georgia nærmere.

- Glem ikke menneskerettighetene
Nederlands utenriksminister Jaap de Hoop Scheffer innledet OSSE-møtet ved å si at kampen mot terrorisme ikke må gå på bekostning av menneskerettighetene.

- Vi må aldri glemme at det overordnede målet for vår kamp er å forsvare våre felles verdier; menneskets sikkerhet og verdighet, sa de Hoop Scheffer, som snart vil overta som NATOs nye generalsekretær.

OSSE har i alt 55 medlemsland i Europa, Sentral-Asia og Nord-Amerika. Under møtet vil det trolig ble vedtatt tiltak mot sikkerhetstrusler, organisert kriminalitet, samt mot narkotika-, våpen- og menneskesmugling.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.