*Nettavisen* Nyheter.

Advokatfirmaet forsvarer seg etter kjempelekkasje

- Vi tilbyr ingen løsninger som har til formål å skjule ulovlige handlinger, som skatteunndragelse, heter det fra advokatfirmaet Mossack Fonseca.

Advokatfirmaet Mossack Fonseca, som er rammet av tidenes største dokumentlekkasje, sier de ikke kan svare på spørsmål om konkrete saker.

– Det ville vært et brudd på våre retningslinjer og juridiske forpliktelser om taushetsplikt mellom oss og kunden, skriver Mossack Fonsecas kommunikasjonsdirektør Carlos Sousa, ifølge Aftenposten.

Avisen deltar i et internasjonalt samarbeid om å granske over 11 millioner dokumenter som er lekket fra advokatfirmaet. Advokatfirmaet har sendt sitt svar etter at det har fått tilsendt 48 spørsmål fra International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

– Skjuler ikke ulovligheter

– Vi gir ikke råd til våre kunder om selskapsstruktur og hvordan de kan benytte seg av denne. Vi tilbyr heller ingen løsninger som har til formål å skjule ulovlige handlinger, som skatteunndragelse. Våre kunder ber om våre tjenester etter å ha fått råd fra kvalifiserte fagfolk i sin bransje, heter det i svaret fra Mossack Fonseca.

I eposten tar det omstridte advokatfirmaet for seg en rekke temaer og avviser blant annet at det tilbyr tjenester til domfelte personer.

Selskapet mener at mange av personene og selskapene som blir omtalt som deres kunder, ikke er det.

De ansatte i Mossack Fonseca utgjør styrene i ulike postkasseselskaper som er opprettet for kundene. Selskapet sier disse såkalte sekretærtjenestene er vanlige, lovlige og ikke brukes for å skjule identiteten til de reelle eierne.

Bøtelagt

Advokatfirmaet mener videre at utstedelse av dokumenter med en tilbakevirkende dato er en akseptert praksis. Det viser til når beslutninger som omhandles i det aktuelle dokumentet er registrert før den aktuelle transaksjonen fant sted, og det bare gjenstår formaliteter.

Advokatfirmaet svarer også på spørsmål knyttet til at det er bøtelagt av myndighetene på De britiske jomfruøynene for å ha brutt lover mot hvitvasking.

– Vær oppmerksom på at dette er administrative bøter våre agenter har fått etter at deres mellommenn ikke har oppfylt sin kontrakt om at de skal informere oss om at deres kunder er dømt eller oppført på sanksjonslister, heter det i svaret fra Mossack Fonseca. (©NTB)

Les også:

DNB hjalp kunder med å sette opp konti på Seychellene

Nordea også omfattet av Panama-saken

106 redaksjoner i gravefellesskap

– Putins venner har nettverk av selskap i skatteparadiser

Slik reagerer politikerne på DNBs skatteparadis-tjenester

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.