*Nettavisen* Nyheter.

Afghanere danner lokale militser i kampen mot Taliban

Den afghanske regjeringen planlegger å ta i bruk lokale militser og ber tidligere krigsherrer om militær assistanse i kampen mot opprørsgruppa Taliban, ifølge New York Times.

26.05.15 11:26

Planen om å ta i bruk irregulære styrker skaper bekymring for ny rivalisering i landet.

Noen av militslederne som var involvert i borgerkrigen på 90-tallet, har nå ledende offentlige stillinger og gir støtte til innsatsen for å mobilisere og bevæpne lokale militser, ifølge avisen.

– Vi har sett mislykkede eksperiment med militsdannelser før. Dette vil spre krigen fra hus til hus, og starte rivalisering når alle begynner å bevæpne sine egne grupper, sier parlamentsmedlem Fawzia Koofi i Badakshan, som er en av provinsene der det planlegges militsdannelser.

Den nye strategien er ventet å kunne mobilisere flere tusen afghanere fra nord til kamp mot Taliban i områder der det afghanske militæret og politistyrkene er på vikende front eller har liten tilstedeværelse.

Det afghanske militæret og politistyrkene besto angivelig av mer enn 320.000 personer så sent som i fjor.

Taliban, som ifølge anslag fra afghanske og amerikanske tjenestemenn består av mellom 20.000 til 30.000 personer, ser ut til å ha flere krigere nord i landet i år enn i fjor, ifølge avisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.