RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
GÅR AV: Statsminister Jan Peter Balenende erklærte natt til lørdag at regjeringen i Nederland går av. Her ankommer han pressekonferansen.
GÅR AV: Statsminister Jan Peter Balenende erklærte natt til lørdag at regjeringen i Nederland går av. Her ankommer han pressekonferansen. Foto: Scanpix

Afghanistan-krigen veltet regjeringen

Sist oppdatert:
- Ikke tillit, sa Nederlands statsminister Jan Peter Balkenende natt til lørdag.

Regjeringen i Nederland gikk i oppløsning natt til lørdag etter at de to største partiene i koalisjonen, Kristelig Demokratisk Appell (CDA) og Arbeiderpartiet (PvdA), ikke klarte å bli enige om landets militære nærvær i Afghanistan.

Statsminister Jan Peter Balkenende (CDA) har vurdert en anmodning fra NATO om å holde 2000 soldater i landet utover 2010, noe Arbeiderpartiet og dets leder, finansminister Wouter Bos, satte seg i mot i et 16 timers langt maratonmøte.

- Når det ikke er noen tillit, så er det vanskelig å jobbe sammen. Det er ikke riktig å la denne regjeringen fortsette, sa Balkenende til pressen, da han annonserte at Arbeiderpartiet trekker seg ut av regjeringen.

Til dronningen
- Senere i dag vil jeg levere inn statsrådene og viseministrenes oppsigelser til hennes majestet dronningen, sa Balkende natt til lørdag.

NATO, med USAs president Barack Obama i spissen, trapper opp kampen mot Taliban. Forsvarsalliansen har derfor bedt Nederland om å «utforske muligheten» for at cirka 2000 soldater kan bli værende i Uruzgan-provinsen i Sør-Afghanistan ett år lenger enn planlagt. Soldatene skal etter planen trekkes ut innen utgangen av august, slik parlamentet i Nederland vedtok i oktober i fjor.

BBC skriver at 21 nederlandske soldater er drept i området siden 2006.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere