Gå til sidens hovedinnhold

Afghanistan-leger bruker mitraljøser

Leger og sykepleiere i den norske utrykningsstyrken i Nord-Afghanistan bærer rødt kors og opererer mitraljøser. Praksisen kan være i strid med Genèvekonvensjonen.

Nettavisen får opplyst fra uavhengige kilder at helsepersonell i den norske QRF-styrken (Quick Reaction Force) i Mazar-e Sharif i Nord-Afghanistan rutinemessig betjener mitraljøser som er montert på styrkens terrenggående kjøretøy.

Sanitetspersonell som bærer genferkors - rødt kors - har en spesiell beskyttelse under Gènevekonvensjonen. Det er også begrensninger på hvordan personell som har slik beskyttelse kan opptre i strid.

- Sanitetspersonell som bærer genferkors skal bare bruke våpen i selvforsvar, samt for å beskytte sårede og pasienter. Hvis sanitetspersonellet bruker våpen til å beskytte våre aktive styrker, så er det et brudd på Gènevekonvensjonen, opplyser juridisk rådgiver Mads Harlem i Norges Røde Kors.

20 skudd i sekundet
Mitraljøsene som er montert på den norske styrkens terrengkjøretøy er det tyskproduserte MG3. Våpenet kan fyre av 20 skudd i sekundet og er ikke noe presisjonsvåpen.

Kilder opplyser til Nettavisen at den normale prosedyren i QRF-styrken er at en lege og en sykepleier veksler på å være toppsikrer og baksikrer på et av kjøretøyene i kolonnen. Det er som toppsikrer at helsepersonellet betjener MG3-mitraljøsen.

Helsepersonell i Nord-Afghanistan har reagert på praksisen og tatt den opp med Forsvarets sanitet.

- Når du er satt til å beskytte kolonnen du kjører i, inkludert deg selv, så er du mer enn bare lege. Da er du like mye soldat. Om praksisen ikke er i strid med Gènevekonvensjonen, så er det absolutt i en gråsone, sier en kilde til Nettavisen.

- Opplagt målskive
Sanitetspersonell i styrken har også stilt spørsmål ved om det er riktig at det pre-hospitale mannskapet skal ha den utsatte posisjonen som toppsikrer på et terrengkjøretøy.

- Toppsikreren er en opplagt målskive og den første en angripende fiende vil ta ut. Om det skjer så reduseres troppens sanitetskapasitet øyeblikkelig, så det er grunn til å sette spørsmålstegn med om dette er en fornuftig bruk av leger og sykepleiere, sier en kilde til Nettavisen.

Nettavisen har vært i kontakt med Forsvaret torsdag morgen. De ønsker å sjekke forholdene nærmere før de kommenterer saken.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg