Afghansk grunnlov vedtatt

Det afghanske storrådet Loya Jirga vedtok søndag landets nye grunnlov.

04.01.04 15:37

De 502 delegatene fra alle deler av landet kom sammen for første gang siden torsdag og vedtok forslaget med konsensus, melder NTB-Reuters-AFP. Delegater som støttet forslaget ble bedt om å reise seg, hvorpå et overveldende flertall fulgte oppfordringen.

Storrådet har sittet sammen i drøye tre uker, og konfliktene har vært mange, inntil delegatene til slutt greide å få grunnloven på plass søndag.

Noen timer tidligere var et forslag forhandlet fram bak lukkede dører.

- Det er gode nyheter. Vi er kommet fram til en konklusjon, sa nestleder i Loya Jirgas grunnlovskommisjon, Mirwais Yasini, til delegatene søndag formiddag.

De siste forhandlingene bak lukkede dører skal ha dreid seg om språk. I det første utkastet var kun dari og pashto foreslått som offisielle språk. Men senere ble det bestemt at minoritetsspråk, som usbekisk, skulle få status som det tredje offisielle språket i områder der flertallet av befolkningen snakker dette.

Møtet i Loya Jirga er nå inne i sin fjerde uke. Det har tatt dobbelt så lang tid å komme fram til enighet i forhold til hva president Hamid Karzai hadde håpet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag