RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Afghansk krigsherre dømt i Storbritannia

Sist oppdatert:
På 90-tallet herjet den afghanske krigsherren Farvadi Sarwar Zardad og hans menn området utenfor Kabul. De tok sivile gissel og torturerte dem. I dag får han sin straff, i Storbritannia.

Mandag fant en britisk jury den 42 år gamle Zardad skyldig i tortur og gisseltaking. Tirsdag får han vite straffen. Dette er den første britiske rettssaken mot en person som er tiltalt for lovbrudd i utlandet.

- Med denne dommen viser vi at vi ikke er et skjulested for torturister og gisseltakere, sa direktør for den britiske påtalemakten, Ken Macdonald, ifølge AP.

For det meste av 90-tallet styrte krigsherren Zardad og hans menn et område i utkanten av Afghanistans hovedstad Kabul. Her slo, skjøt og fengslet de tilfeldige ofre. I 1998 ble Zardad tatt i Storbritannia. Han ble pågrepet med et falskt pass mens han var sjef for en pizzarestaurant i London.

Under rettssaken, som har kostet britiske skattebetalere nærmere 36 millioner kroner, har vitner fortalt om grusomme overgrep via videolink fra den britiske ambassaden i Kabul.

Selv nektet Zardad for anklagene.

- Jeg har aldri drept noen og hvis noen i Afghanistan kan legge frem bevis mot meg, vil jeg godta det, fortalte Zardad til politiet via en tolk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere