RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Afghanske Shamail (10) får norsk hjelp

KABUL (TV 2 Nettavisen): I flere måneder har 10 år gamle Shamail gått med åpne, væskende brannsår. Nå får hun behandling av norske leger i Kabul.

Trolig var det kokende olje som påførte den vesle afghanske jenta tredjegrads forbrenninger for fem måneder siden. Familien har ikke råd til å sende jenta til sivile sykehus, men etter at den norske kirurgiske enheten ankom Afghanistans hovedstad i september, har hun fått behandling for de alvorlige skadene.

- Ansiktet er vansiret, og på høyrearmen har ikke sårene grodd. Hun har ikke mulighet til å rette ut høyre albue og håndledd. Skadene er invalidiserende, sier kirurg Christian Arstad, som behandler jenta ved Norwegian Surgical Unit (NSU) i Kabul.

Måtte slutte på skolen
Shamail har måttet slutte på skolen og er lite sammen med vennene sine, forteller tolken som er med når Shamail og faren er innom enheten for å skifte omslag på armen. Hudtransplantasjon har vært mislykket på grunn av infeksjoner. Nå håper legene at sårene kan gro slik at de kan operere armen.

Den norske kirurgiske enheten skal primært behandle soldater i den internasjonale sikkerhetsstyrken i Kabul, men når det er ledig kapasitet, får også sivile hjelp. Shamail er en av de heldige.

Avansert utstyr
Den kirurgiske enheten inngår som en del av det tyske feltsykehuset til den internasjonale ISAF-styrken. 11. september var nordmennene klare til innsats på flyplassen i Kabul.

Enheten består av ekspanderbare containere, og det er første gang det er i bruk. Utstyret er imidlertid mer avansert enn ved mange norske sykehus, og erfaringene så langt er gode.

- Det har fungert bra, men det tar tid å få til et smidig samarbeid når så mange nasjoner jobber sammen, sier oberstloytnant Sven Svensson, sjef ved den kirurgiske enheten.

40 personer jobber ved enheten. De fleste har sivile jobber, men har tegnet kontrakt med forsvaret for en begrenset periode.

Jul i Kabul
Anestesilege Lena Bredde jobber til daglig ved Sørlandet sykehus i Arendal. Hun har tidligere tjenestegjort både i Libanon og i Saudi-Arabia under Gulf-krigen. I år blir det julefeiring i Kabul.

- Et slikt oppdrag hjelper til med å sette ting i perspektiv. Vi bidrar med små dråper. Det betyr lite for alle, men mye for de som blir hjulpet, sier Bredde.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere