*Nettavisen* Nyheter.

Afrika avskoges

Foto: (Foto: Jiro Ose / AFP)

De afrikanske skoger forsvinner fire ganger raskere enn gjennomsnittet på verdensbasis.

26.05.09 20:21

Mangel på eierskap er forklaringen på mye av avskogingen i Afrika, ifølge en rapport fra the Rights and Resources Initiative som ble lagt fram på et møte i Kameruns hovedstad Yaoundé, der representanter for myndighetene i afrikanske, asiatiske og latin-amerikanske land er samlet for å søke løsninger på avskogningsproblematikken.

Uten kontroll
Langt på vei mangler sentrale, effektive institusjoner som kan føre kontroll med tømmerindustrien og sikre langsiktig forvaltning av skogene i Sentral-Afrika. Mindre enn to prosent av regnskogen er under statlig eller kommunal kontroll, mot en tredel i Latin-Amerika og Asia, skriver BBC.

Hvis utviklingen fortsetter som i dag vil det ta 260 år før regnskogsområdet i Sentral-Afrika (i Kamerun, Den sentralafrikanske republikken, Ekvatorial-Guinea, Gabon, Kongo-Brazzaville og Kongo) når samme nivå som Amazonas når det gjelder å stagge avskogningen.

Øker
Undersøkelsen viser at afrikanske innbyggere har langt mindre kontroll over skogsområdene de bor i enn mennesker i andre tropiske områder. Generelt har sivilsamfunnet liten innflytelse på politiske beslutninger, selv om Regnskog.no melder at en del grasrot- og miljøorganisasjoner har engasjert seg i minoritets- og skogspørsmål, særlig i Kongo, Kamerun og Gabon.

Mellom 1980 og 1995 gikk 10,5 prosent av kontinentets skoger tapt, i følge FNs jordbruksorganisasjon FAO. Det tilsvarer et område dobbelt så stort som Norge. På 1990-tallet har avskogingstakten økt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.