RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Afrika avskoges

(Foto: Jiro Ose / AFP)
Sist oppdatert:
De afrikanske skoger forsvinner fire ganger raskere enn gjennomsnittet på verdensbasis.

Mangel på eierskap er forklaringen på mye av avskogingen i Afrika, ifølge en rapport fra the Rights and Resources Initiative som ble lagt fram på et møte i Kameruns hovedstad Yaoundé, der representanter for myndighetene i afrikanske, asiatiske og latin-amerikanske land er samlet for å søke løsninger på avskogningsproblematikken.

Uten kontroll
Langt på vei mangler sentrale, effektive institusjoner som kan føre kontroll med tømmerindustrien og sikre langsiktig forvaltning av skogene i Sentral-Afrika. Mindre enn to prosent av regnskogen er under statlig eller kommunal kontroll, mot en tredel i Latin-Amerika og Asia, skriver BBC.

Hvis utviklingen fortsetter som i dag vil det ta 260 år før regnskogsområdet i Sentral-Afrika (i Kamerun, Den sentralafrikanske republikken, Ekvatorial-Guinea, Gabon, Kongo-Brazzaville og Kongo) når samme nivå som Amazonas når det gjelder å stagge avskogningen.

Øker
Undersøkelsen viser at afrikanske innbyggere har langt mindre kontroll over skogsområdene de bor i enn mennesker i andre tropiske områder. Generelt har sivilsamfunnet liten innflytelse på politiske beslutninger, selv om Regnskog.no melder at en del grasrot- og miljøorganisasjoner har engasjert seg i minoritets- og skogspørsmål, særlig i Kongo, Kamerun og Gabon.

Mellom 1980 og 1995 gikk 10,5 prosent av kontinentets skoger tapt, i følge FNs jordbruksorganisasjon FAO. Det tilsvarer et område dobbelt så stort som Norge. På 1990-tallet har avskogingstakten økt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere