*Nettavisen* Nyheter.

Afrikaner kan bli ny pave

Foto: (Scanpix)

Denne mannen, kardinal Francis Arinze (72) fra Nigeria, er en av favorittene til å etterfølge Johannes Paul II som overhode for den katolske kirken.

01.03.05 10:45

Arinzes problem er at favoritten sjelden blir valgt.

Mens en milliard katolikker – og verden for øvrig – følger 84-årige Johannes Paul IIs kamp for å bli frisk, spekuleres det stadig oftere i hvem som vil etterfølge polakken som pontiff. Noen ting er allerede gitt. Han må være kardinal, og skal utpekes av kardinalene. Det finnes rundt 120 kardinaler, men bare de som er under 80 år er med på avstemningen.

Konservative kardinaler
Siden de fleste av kardinalene er utnevnt av den nåværende, konservative, paven, forventer de fleste observatørene at etterfølgeren også vil være konservativ.

Favorittene til å etterfølge Johannes Paul II er gjerne kardinaler som er synlige i den katolske kirken, men det er slett ikke sikkert at det betyr at man blir valgt. Karol Wojtyla var ikke favoritt da han ble valgt, høsten 1978.

Folkelig og populær
Mange innen den katolske kirken mener den neste paven bør komme fra verdensdelene hvor den katolske kirken vokser sterkest, og at han gjerne bør være afrikaner. Følger kardinalene dette rådet, finnes det bare en kandidat, den populære og folkelige nigerianeren Francis Arinze.

Arinze, som nyter stor tillit hos pave Johannes Paul II, omtales som lett å ha med å gjøre, han elsker å le og ha det moro, og har ingen vansker med å omgås andre mennesker, men ikke alle er like positive.

Biskop som 32-åring
- Jo visst er han intelligent. Men han gjentar ofte det paven har sagt. Jeg lurer på om hans reologi er særlig fornyende, sier en italiensk vatikanekspert. Skulle Arinze bli valgt, blir han den fjerde afrikanske paven, men det er over 1500 år siden forrige gang lederen for den katolske kirken kom fra Afrika, ifølge Aftonbladet.

Arinze er født i sør-Nigeria, og er utdannet i Roma og London. Han ble prest i 1958, og Afrikas yngste biskop i 1965, da han var bare 32 år gammel. Arinze ble utnevnt til kardinal i 1985, og har hatt flere viktige lederverv i den katolske kirken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.