RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ahmadinejad: - Ikke bland dere

Foto: EPA/STR (Scanpix)
Sist oppdatert:
Irans president svarer på Obamas oppfordring om å stoppe volden.

Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, krever at de vestlige landene (hovedsakelig USA og Storbritannia) skal slutte med å blande seg inn i Irans politiske affærer. Dette skriver det iranske nyhetsstedet ISNA.

- Man blir ikke venn med den iranske nasjonen ved å trekke forhastede bemerkninger. Derfor råder jeg dere til å holde opp med å blande dere inn, skal Ahmadinejad ha uttalt på et møte med prester og lærde, melder Reuters.

Obama: - Stopp volden
Uttalelsene kommer som en rask reaksjon på president Barack Obamas skjerpete tone overfor iranske myndigheter på lørdag.

Via Det Hvite hus' hjemmeside, oppfordret presidenten til å innstille alle «voldelige og urimelige» handlinger, og bad iranske ledere om å avstå fra tvang.

– Den iranske regjering må forstå at hele verden ser på. Vi sørger over hvert eneste tapte uskyldige liv, uttalte Obama i en erklæring.

Han la samtidig vekt på at ytringsfriheten må respekteres og at USA støtter alle som ønsker å benytte seg å av disse rettighetene.

Iran oppruster Golfen
Mens vesten kritiserer de iranske myndighetene, svarer Irans luftvåpen med å sette i gang en militær øvelse i Den Persiske Golfen til mandag. Dette melder det iranske nyhetsstedet ISNA.

Øvelsen skal «styrke» luftvåpenets kapasitet, som skal foregå i et område med en rekkevidde på mer enn 3.000 kilometer.

Luftvåpenet vektlegger at hensikten er er å ta vare på regionens sikkerhet, og ønsker å bevare freden.

Blodbad i Teheran
Tusenvis av demonstranter stormet gatene på lørdag, etter det mye omdiskuterte valget i Iran. Det var voldsomme sammenstøt mellom de 3.000 demonstrantene og politi med køller, tåregass og vannkanoner, melder CNN.

Nettstedet opplyser også om at kilder ved et sykehus i Teheran, bekrefter at 19 personer døde på lørdag. Ubekreftede kilder hevder at så mye som 150 mennesker har dødd i de voldsomme protestene.

Det statlige TV-selskapet i Iran har meldt om minst 10 drepte. Dette er første gang at iransk TV bekrefter at mennesker er blitt drept i de voldsomme sammenstøtene.

TV-selskaper betegner de døde demonstrantene som «terrorister», skriver BBC.

«Terroristene» skal ha satt fyr på to bensinstasjoner og en moské. Dette er umulig å få bekreftet, ettersom utenlandsk media er utestengt fra Iran.

Tidligere i dag, meldte iransk TV om 13 døde, men har nå redusert antallet 10 drepte.

Les mer:Neda hylles som martyr etter blodbad

Martyrsymbol
En ung kvinne, som angivelig heter Neda, har blitt et martyrsymbol for kampen mot demokrati.

En mobilvideo av kvinnen har gått verden over, som viser at kvinnen blir skutt og drept - angivelig av iransk politi.

Fortvilte vitner prøver forgjeves å gjenopplive den unge kvinnen.

Lik det er all med all informasjon fra Teheran, så er det umulig å bekrefte hennes navn eller omstendighetene rundt drapet.

Du kan selv se videoen på YouTube. Vi advarer mot meget sterke bilder.

Klar for å bli martyr
Mir Hossein Mousavi skal i en tale sørvest i Teheran ha sagt at han var klar til å bli martyr, og at han ville følge sin vei, sier et vitne, som ber om å være anonym, til Reuters.

Mousavi skal også ha oppfordret til videre kamp dersom han skulle bli arrestert.

Iransk politi har også advart om at enhver som leder en demonstrasjoner vil bli arrestert, og demonstrasjonene vil bli ansett som ulovlige.

Les mer:– Det er blod over alt

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere