RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ahmadinejad avviser atomtest

Foto: Vahid Salemi (AP)
Sist oppdatert:
Irans president sier avsløringene om Irans atombombeprogram er usanne.

Washington (NTB): President Mahmoud Ahmadinejad sier dokumentene som angivelig beviser at Iran er i ferd med å utvikle en atombombe, er forfalsket.

Ga intervju til ABC News
Ahmadinejad ga i helgen et sjeldent intervju med amerikansk TV.

I intervjuet med ABC News kommenterte den iranske presidenten for første gang rapportene i The Times om at Iran er i ferd med å teste en viktig del av en atombombe.

Ahmadinejad sier The Times-saken er «fundamentalt usann», og at kritikken mot Irans kjernefysiske program har blitt «en repetitiv og smakløs spøk».

Avisa har fått tak i det den hevder er hemmeligstemplede fra Irans mest hemmelige militære atomprosjekt. De beskriver en fireårsplan for testing av en såkalt nøytrondetonator, komponenten i en atombombe som utløser selve eksplosjonen.

Peker på nøytronkilde
Dokumentene beskriver bruk av en nøytronkilde som ifølge flere uavhengige eksperter ikke kan brukes til annet enn i kjernefysiske våpen.

Men Ahmadinejad hevder hardnakket at han ikke har til hensikt å bruke det kjernefysiske programmet til å bygge atomvåpen.

Dokumentene er «alle fabrikkerte og forfalsket av den amerikanske regjeringen», sier presidenten i intervjuet med ABC News.

- Vil ikke ha
- Man bør kunne si ting kun en gang. Vi har sagt at vi ikke vil ha en atombombe. Vi aksepterer det ikke.

Eksperter sier at dersom dokumentene The Times siterer fra er ekte, er dette den sterkeste indikatoren hittil på at Iran fortsatt har et hemmelig atomvåpenprogram.

Risikerer nye FN-sanksjoner
FN har allerede vedtatt tre forskjellige straffesanksjoner mot Iran fordi landet nekter å avslutte programmet for anriking av uran. Nå risikerer regimet i Teheran nye sanksjoner.

- Dersom dere sier dere vil innføre nye sanksjoner, så bare gjør det, sier han.

I intervjuet avviste han også kritikken av menneskerettighetene i Iran og beskyldninger om massearrestasjoner etter presidentvalget i sommer.

Intervjuet ble tatt opp før demonstrasjonene i Qom tirsdag. Hundretusener av opposisjonelle hadde samlet seg i den hellige byen storayatolla Hossein Ali Montazeri ble begravet. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere