RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Aids-ekspert slakter Nobel-komitéen

Sist oppdatert:
- Tildelingen av fredsprisen til Wangari Maathai avslører uvitenhet eller svikt hos Nobel-komitéen, mener aids-ekspert Stig Frøland.

Frøland mener Wangari Maathais uttalelse om at hiv-viruset er laget i vestlige laboratorier skader arbeidet for å bekjempe aids i fattige land.

- Wangari Maathai har utvilsomt plantet en del trær. Hun har imidlertid også plantet hatets frø i mange afrikanske hjerter, skriver Frøland i et innlegg i Aftenposten onsdag.

Sviktet
Frøland er professor ved Rikshospitalet og en av Norges fremste aids-eksperter. Han mener Nobelkomiteen sviktet i forarbeidet til årets tildeling dersom den kjente til Maathais uttalelser. Frøland ville først ikke kommentere påstandene, fordi han ikke fikk seg til å tro på dem.

- Jeg trodde først ikke det var sant, men at det var en misforståelse, sier han til TV 2 Nettavisen.

Han mener Nobel-komiteen må reagere mot Maathais påstander.

-Selv om det er pinlig for komiteen, synes jeg de er forpliktet til det, sier han.

I regjeringen
Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad sa til TV 2 Nettavisen etter tildelingen at komiteen «ikke godkjenner alt fredprisvinneren har sagt om ulike temaer eller hva hun vil si i framtida».

-Aids i Afrika er ikke et hvilket som helst trivielt tema. Maathai er en naturvitenskaplig forsker, hun sitter i regjeringen og er åpenbart en opinionsleder i sitt eget land. Det var jo en del av forutsetningen for prisen. Da reagerer jeg på at komiteen nedvurderer aids-problemet på denne måten, mener Stig Frøland.

Han mener norske journalister i likhet med Nobelkomiteen har vært altfor servile i saken.

- De har opptrådt som klakører i denne saken, mener han, og oppfordrer dem til å konfrontere Maathai med hennes egne påstander når hun kommer til Norge for å ta i mot prisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere