*Nettavisen* Nyheter.

Air France: - Sikre på at flyet har styrtet

Foto: HO (Reuters)

Ingen tvil om at Air France-flyet med 228 personer om bord har styrtet i Atlanterhavet.

01.06.09 18:55

Et passasjerfly av typen Airbus 330-200 var på vei fra Rio de Janeiro til den franske flyplassen Charles de Gaulle i Frankrike da det forsvant fra radaren om lag 30 mil fra kysten av Brasil. Flyet skulle ha landet klokken 11.10 norsk tid.

LES OGSÅ: - Ikke håp om overlevende

Ifølge Air France er det nå ingen tvil om at flyet med flightnummer AF 447 har styrtet.

- Det er ikke lenger håp om overlevende, sier en talsperson ved den franske flyplassen Charles de Gaulle til den franske avisen Le Figaro.

Det var åtte barn om bord, blant dem en baby. Totalt 126 menn og 82 kvinner var om bord i flyet, melder Air France i en pressemelding.

Crewet besto av 3 piloter og et 9 personer stort kabinpersonell.

Har du informasjon om saken, eller befinner deg på Charles de Gaulle? Kontakt oss på telefon 21006010, send SMS eller MMS til 1930 eller send epost til vaktsjef@nettavisen.no

Kommunikasjonsdirektør, Francois Brousse, sier til avisen den «mest sannsynlige teorien» er at flyet har blitt utsatt for et lynnedslag.

KONSULEN: - Frykter at nordmenn er om bord

UD har foreløpig ingen informasjon om hvorvidt det fantes norske passasjerer på det savnede flyet.

Til NRK sier kommunikasjonssjef Bjørn Jahnsen i UD at det har kommet flere bekymringsmeldinger fra pårørende.

- Vi er i kontakt med franske og brasilianske myndigheter, men det er for tidlig å si noe om når vi vil få bekreftet om det har vært nordmenn om bord, sier han.

Men det danske utenriksdepartementet oppgir at de frykter at tre danske personer skal ha vært ombord, melder danske TV2.

Først trodde utenriksdepartementet at seks dansker var savnet, men tallet er nedjustert til tre.

Mange nasjonaliteter savnet
Ifølge nyhetsbyrået Reuters er rundt 60 brasilianere savnet etter den antatte flystyrten i Atlanterhavet. I tillegg melder franske medier om at også rundt 60 franske passasjerer er savnet.

Det skal også ha vært fem italienere og tre marokkanere om bord, melder den franske avisen Le Figaro.

Lyn utgjør liten fare
Det spekuleres i at ulykkesflyet kan ha blitt truffet av et lynnedslag.

- Flyet kom inn i et område med sterkt uvær, som forårsaket maskinfeil, forklarer en representant for Air France. Etter at flyet meldte fra om kraftig turbulens, mistet flyet all kontakt med radaren.

Leder i Norsk Flygerforbund og kaptein i SAS, Jan Dieset mener dette ikke utgjør noen stor risiko.

- Jeg har selv fløyet og blitt truffet av lynet. Dette er ikke så farlig, men det kan forstyrre litt av instrumentene, forteller Dieset til Nettavisen.

Han legger til at tordenbyger er meget lett å oppdage på flyets radar.

Kan fly lett utenom tordenbyger
- Man kan lett fly utenom eller rundt tordenbygene, sier Dieset.

Mange fly har også et back-up system som trer i kraft dersom noen komplikasjoner oppstår som følge av for eksempel et lynnedslag.

- Jeg har aldri hørt om at et fly har falt ned på grunn av et lynnedslag, forteller Dieset.

Dieset sier også at flytypen er ansett for å være svært sikker.


Les mer her: - Aldri vært ulykker med slike fly før

Air France opplyser at flyet skal ha sendt en melding klokken klokken 04.14 norsk tid om en kortslutning etter å ha flydd gjennom et område med kraftig turbulens, melder nyhetsbyrået Reuters.

Kriseteam på Charles de Gaulle
Siste kontakt med flyet var kort tid etter at det hadde tatt av fra Rio de Janeiro i 19-tiden lokal tid med en flytid på 10 timer og 46 minutter, og befant seg da over Atlanterhavet like utenfor den brasilianske kysten.

Det er opprettet en krisetelefon for pårørende og slektninger: 0800 800 812 innad i Frankrike + 331570 210 55 fra utlandet.

Fly fra Luftforsvaret leter nå etter det savnede Paris-flyet. Det brasilianske luftforsvaret dekker store deler av luftområdet over Atlanterhavet som del av en internasjonal avtale.

Et kriseteam er nå opprettet på Charles de Gaulle. Den franske transportministeren er på flyplassen for å følge arbeidet der, skriver den franske avisen Le Figaro.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.