Gå til sidens hovedinnhold

Åkesson advarer: - Vi kommer til å avsette enhver regjering som ikke gir oss noe tilbake

Sveriges sosialdemokratiske statsminister Stefan Löfven fikk flertallet mot seg i Riksdagen.

I riksdagen tirsdag stemte 204 representanter for å avsette Löfven, som fikk støtte fra 142 folkevalgte.

Selv om Löfven ble nedstemt, kommer han til å lede en overgangsregjering fram til en ny regjering er på plass. Og det store spørsmålet er hva som nå kommer til å skje.

Verken den konservative Alliansen eller den rødgrønne blokken sikret seg nemlig parlamentarisk flertall i valget 9. september. Ingen av dem ønsker å styre med støtte fra Sverigedemokraterna, som ble Sveriges tredje største parti.

SD lover ikke støtte til Kristersson

Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson sa like etter avstemmingen at SD er forberedt på stemme ned også Moderaternas statsministerkandidat Ulf Kristersson om partiet ikke får noe igjen.

- SD stemmer nei til Kristersson som statsminister om det fortsetter som nå, uttalte Åkesson ifølge Expressen.

Riksdagens talmann, som tilsvarer vår stortingspresident, skal nå i løpet av de nærmeste to ukene forsøke å finne en ny statsminister.

På Sveriges Radio Studio Ett mandag uttalte Åkesson at Sverigedemokraterna har lengtet etter å avsette Löfven, men han kom med en klar advarsel til partiene som nå ønsker å overta statsministerposten:

- Vi kommer til å avsette enhver regjering som ikke gir oss noe tilbake.

Löfven gir ikke opp

Sveriges avsatte statsminister gjør det klinkende klart at han ikke akter å gi opp kampen for å få fortsette som regjeringssjef.

– Jeg står til talmannens disposisjon, sa Löfven på en pressekonferanse kort tid etter statsministeravstemningen i Riksdagen.

Det er nå talmannen, som tilsvarer vår stortingspresident, som får oppdraget med å finne en ny statsminister.

– Dagens avstemning endrer ikke mandatfordelingen i Riksdagen, sa Löfven.

Valgresultatet viste at den rødgrønne blokken fikk 144 mandater, den borgerlige firepartialliansen 143 og Sverigedemokraterna 62.

– Jeg vil lede en regjering som har støtte i Sveriges riksdag.

Han minnet igjen om de borgerlige partienes valgløfte om ikke å gjøre seg avhengig av støtte fra Sverigedemokraterna (SD) for å regjere.

– Jeg ser det som helt usannsynlig at SD skulle inneha denne maktposisjonen i fire år, uten å kreve noe tilbake, i form av forhandlinger, innflytelse eller regjeringsposter, sa han, og la til:

– Alle vet at Socialdemokraterna aldri vil bli et støtteparti for en allianseregjering.

Matematikk, ikke retorikk

Socialdemokraternas gruppeleder i Riksdagen, Anders Ygeman, minnet før avstemningen om at hans og Löfvens parti ble klart i størst i valget, og at den rødgrønne blokken, med Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Vänsterpartiet, dessuten ble den største blokken.

– Det må være lett å felle en statsminister, men det har de borgerlige partiene unnlatt å gjøre de siste fire årene – av én grunn: De har ikke villet gjøre seg avhengig av Sverigedemokraterna for å styre Sverige, sa han.

Ygeman understreket at Socialdemokraterna har forsøkt å invitere til samarbeid over blokkgrensen for å løse situasjonen. Han fremholdt også at Löfven er den mest sannsynlige fremtidige statsministeren i Sverige, til tross for nederlaget i tirsdagens avstemning.

– Ga tydelig beskjed

Moderaternas leder og statsministerkandidat Ulf Kristersson mener derimot at hans firepartiallianse er det største reelle regjeringsalternativet.

– Vi ga en tydelig beskjed før riksdagsvalget: En stemme på ett av våre fire partier er en stemme på en ny regjering og nei til Stefan Löfven, sa han før avstemningen.

– I dag gjør vi etter valget det vi lovte før valget, la Kristersson til.

Sverigedemokraterna sørget med sine 62 representanter i Riksdagen for at det ble flertall for å avsette Löfven.

– Vi har gjort utallige forsøk på å avsette Stefan Löfven og felle hans regjering, men under alle disse forsøkene har den øvrige opposisjonen sittet på gjerdet, sa partileder Jimmie Åkesson i Riksdagen tirsdag.

Kommentarer til denne saken